Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση του κομήτη Ison με τον Ήλιο – Τα σενάρια

0
5

Στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο θα φθάσει απόψε, μεταξύ 20:30 και 20:45 ώρα Ελλάδος, ο κομήτης ISON, γνωστός ως «κομήτης του αιώνα».

Ο ISON θα βρεθεί σε απόσταση 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο στις 6.37 ώρα Γκρίνουιτς, με τη θερμοκρασία του να ανεβαίνει στους 2.760 βαθμούς Κελσίου.

Η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία δεν θα εξατμίζει μόνο τους πάγους στο σώμα του κομήτη, αλλά σκόνη και πετρώματα επίσης.

Σύμφωνα με τον Donald Yeomans από τη NASA, υπάρχουν τρείς πιθανότητες.

Ο κομήτης ενδέχεται να επιβιώσει από την κοντινή του συνάντηση με τον Ήλιο και να συνεχίσει την πορεία του ως ένα φωτεινό αντικείμενο, ορατό με γυμνό μάτι.

Εναλλακτικά, η βαρύτητα του Ήλιου θα διαλύσει τον ISON, δημιουργώντας μεγάλα θραύσματα, ή ο κομήτης θα διαλυθεί σε σύννεφο σκόνης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κομήτης θα πρέπει να έχει διάμετρο άνω των 200 μέτρων για επιβιώσει της συνάντησης με τον Ήλιο.

Βάσει τον τελευταίων μετρήσεων η διάμετρος του ISON είναι διπλάσια, ίσως και υπερδιπλάσια.

Αν ο ISON επιβιώσει, η λαμπερή ουρά του θα είναι ορατή στις αρχές Δεκεμβρίου ακόμα και με γυμνά μάτια.

Τον κομήτη ανακάλυψαν πέρυσι δυο ερασιτέχνες αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το Διεθνές Επιστημονικό Οπτικό Δίκτυο της Ρωσίας (ISON).

Παρά τη μεγάλη του απόσταση, πέρα από την τροχιά του Δία, ο κομήτης ήταν τότε εξαιρετικά φωτεινός κάτι που γεννά ελπίδες ότι το σημερινό ραντεβού με τον Ήλιο θα εξελιχθεί σε απίστευτο κοσμικό θέαμα.
econews

Σχόλια