Παράξενα μυρμήγκια μετατρέπονται σε αδιάβροχη ζωντανή σχεδία για να γλιτώσουν από τις βροχοπτώσεις (video)

0
40

Τι συμπεριφέρεται ως στερεό και υγρό ταυτόχρονα και είναι κατακόκκινο; Σχεδίες μυρμηγκιών της φωτιάς είναι η απάντηση.

Τα μυρμήγκια της φωτιάς Solenopsis invicta κατάγονται από τα δάση της Βραζιλίας, όπου οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες ως και δυο φορές ημερησίως.

Για να παραμείνουν ενωμένα κατά τη διάρκεια του κατακλυσμού τα μέλη της αποικίας αγκιστρώνουν τα στόματα και τα πόδια τους το ένα στο άλλο, δημιουργώντας ένα ζωντανό, αδιάβροχο υλικό που αναπνέει και επιπλέει για ώρες, ακόμα και για εβδομάδες, μέχρι να υποχωρήσει το νερό.

Οι σχεδίες που δημιουργούν αποτελούνται από περίπου 200 σώματα μυρμηγκιών ανά 6,5 τετραγωνικά εκατοστά και το μέγεθός τους ποικίλει από ένα πιάτο, που είναι και το πιο σύνηθες, ως το καπάκι ενός κάδου απορριμάτων.

Το εκπληκτικό ωστόσο είναι πως τα μυρμήγκια της φωτιάς είναι προγραμματισμένα ώστε να «συναρμολογούνται» ταχύτατα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα χιλιάδες σώματα να οργανώνονται σε σχεδίες σε λιγότερο από δυο λεπτά.

Οι εκπληκτικές ικανότητες των μυρμηγκιών της φωτιάς είναι γνωστές εδώ και καιρό, ωστόσο πρόσφατα διενεργήθηκε νέα έρευνα που μελετά τα φυσικά χαρακτηριστικά των σχεδίων που σχηματίζουν τα μυρμήγκια, ώστε αντίστοιχες δομές να αναπτυχθούν στη ρομποτική και ενδεχομένως στον τομέα των κατασκευών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ερευνητή David Hu από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, μέτρησαν και συνέκριναν τα φυσικά χαρακτηριστικά συστάδων ζωντανών και νεκρών μυρμηγκιών της φωτιάς.

Όπως διαπίστωσαν, τα ζωντανά μυρμήγκια της φωτιάς εντός μιας σχεδίας συνεχώς αναδιοργανώνονται ανάλογα με την πίεση που δέχονται, είτε αυτή είναι το χτύπημα ενός ραβδιού στο εργαστήριο είτε πρόκειται για νεροποντή στην άγρια φύση.

Αυτή η αναδιοργάνωση επιτρέπει στα μυρμήγκια να αναπηδούν σαν λάστιχο όταν η πίεση αφαιρείται.

«Ό,τι κι αν κάνεις, τα μυρμήγκια της φωτιάς συνεχώς αναδιοργανώνουν τα σώματά τους για να ανταποκριθούν στις πιέσεις. Όταν δεχτούν πίεση, αρχικά συμπεριφέρονται ως στερεά, ωστόσο ακόμα και όταν απομακρυνθεί ο κίνδυνος ρέουν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται. Μόνο ελάχιστα υλικά συμπεριφέρονται έτσι», δήλωσε ο Δρ. Hu.

Η άμεση ανταπόκριση δίνει τη δυνατότητα στα μυρμήγκια της φωτιάς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθώς επιπλέουν κατά τη διάρκεια βροχής στο δάσος, όπως για παράδειγμα πέτρες ή κυματάκια.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τους επιστήμονες τα νεκρά μυρμήγκια της φωτιάς συμπεριφέρονται μόνο ως στερεά και αποβάλλονται ταχύτατα από τη σχεδία γιατί απειλούν την ακεραιότητα της.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Τμήματος Δυναμικής Ρευστών της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής στο Πίτσμπουργκ.
econews

Σχόλια