Τα φωτοβολταϊκά σβήνουν τους λιγνίτες «παραδέχεται» η ΔΕΗ

0
11

Σε παλαιότερο άρθρο στο econews είχαμε αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στέλνουν τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, στο “χρονοντούλαπο” της ιστορίας.

Την εκτίμηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η ίδια η ΔΕΗ στην Ελλάδα με τα στοιχεία της που δείχνουν σημαντική μείωση της φθηνής λιγνιτικής παραγωγής κατά 18,1% (3779GWh) συγκριτικά με το 2012, με το μερίδιο του λιγνίτη να συρρικνώνεται στο 40,2% έναντι 46,7% πέρυσι. Αντίστοιχα, μείωση 25,5% καταγράφεται και στην παραγωγή από φυσικό αέριο, που έφτασε σε μερίδιο 7,1% από 5,5% πέρυσι.

Από την άλλη πλευρά καταγράφεται αύξηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5,5% λόγω της αύξησης στην παραγωγή ΑΠΕ τρίτων παραγωγών. Συγκεκριμένα πρόκειται για την αυξημένη παραγωγή που οφείλεται σε συντριπτικό ποσοστό στα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ η παραγωγή από ΑΠΕ τρίτων παραγωγών αυξήθηκε κατά 43,9% στις 683GWh.

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή μειώθηκε κατά 9% στο τρίτο τρίμηνο του 2013 έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2012.

Η τάση ισχυρής συρρίκνωσης του λιγνίτη και αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ είχε επιβεβαιωθεί από τους θερινούς μήνες ακόμα από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

econews

Σχόλια