Κίνδυνος εγκεφαλικού και εμφράγματος από το «κρυφό» αλάτι στα φάρμακα

0
6

Με εγκεφαλικό και έμφραγμα κινδυνεύουν εκατομμύρια άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο (αλάτι), σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Νταντί και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς για διάστημα επτά ετών.

Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς που έπαιρναν την έκδοση φαρμάκων που περιείχε νάτριο (αλάτι) είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 16% για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιαγγειακή αιτιολογία, συγκριτικά με τα άτομα που λάμβαναν τα ίδια φάρμακα χωρίς νάτριο.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν οι επιδράσεις του νατρίου σε ουσίες και φάρμακα, όπως η μετοκλοπραμίδη, η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα συμπληρώματα ασβεστίου και ψευδαργύρου, υπό τη μορφή διαλύματος ή αναβράζοντος δισκίου.

Σύμφωνα με  τους επιστήμονες η ανώτατη δόση ενός φαρμάκου που λαμβάνεται καθημερινά είναι πιθανό να υπερβαίνει τα συνιστώμενα ημερήσια ανώτατα όρια νατρίου για τον οργανισμό, χωρίς καν το άτομο να καταναλώσει νάτριο (αλάτι) μέσω της τροφής του.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες ζητούν καλύτερη σήμανση σχετικά με το νάτριο στα φαρμακευτικά σκευάσματα και συνιστούν στους γιατρούς να προχωρούν σε συνταγογράφηση, αφού πρώτα αναλύσουν το κόστος και τα οφέλη.

Αν και η έρευνα ρίχνει φως σε πιθανούς κινδύνους από τα φάρμακα σε καμιά περίπτωση δεν συστήνει στους ασθενείς να διακόψουν αυθαίρετα τη φαρμακευτική τους αγωγή.

econews

Σχόλια