Η ΜΚΟ Υδροναύτες στον υποβρύχιο καθαρισμό στο Μεγανήσι

0
7

Η ΜΚΟ Υδροναύτες σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου Λευκάδας και την ομάδα εθελοντών Μεγανησίου «Ώρα για Δράση», ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία διήμερο εθελοντικών υποβρυχίων καθαρισμών στο Μεγανήσι, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013.

Η σφοδρή κακοκαιρία και η συνεχής βαριά βροχόπτωση δεν ήταν καθώς φαίνεται αρκετές για να πτοήσουν τους εθελοντές που έφεραν εις πέρας μια πραγματικά δύσκολη αποστολή καθώς κατάφεραν να ανελκύσουν από τους βυθούς του Μεγανησίου ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ρύπων κάθε είδους, δίνοντας μια ακόμα ανάσα στην βιοποικιλότητα της περιοχής και φέρνοντας την εικόνα των βυθών ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή που θα έπρεπε να είναι και σε αυτή που αξίζει σε έναν νησί – κόσμημα.

Συμμετείχαν συνολικά 18 εθελοντές αυτοδύτες που προέρχονταν τόσο από την κεντρική οργάνωση όσο και από το παράρτημα Υδροναυτών Ηλείας το οποίο και παρείχε και την επιστημονική υποστήριξη των δράσεων.

Οι εθελοντές ταξίδεψαν με μισθωμένο πούλμαν και τα έξοδα τους καλύφθηκαν από τον Δήμο Μεγανησίου.

Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές: Βαθύ, Σπήλια, Αθερινός, Πασουμάκι και φανάρι. Εντύπωση προκάλεσαν τόσο οι ποσότητες όσο και τα είδη των ρύπων που συγκεντρώθηκαν, τα οποία περιελάμβαναν από αλιευτικά εργαλεία, μέχρι χαλιά και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές. Ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η διαπίστωση της ύπαρξης πολλών σκουπιδιών σε φυσικούς κόλπους με μοναδική ομορφιά, οι οποίες επιλέγονται κυρίως ως αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών αναψυχής τους θερινούς μήνες.

Το θετικότερο όλων είναι η ευαισθησία ως προς τα ζητήματα του περιβάλλοντος των κατοίκων του Μεγανησίου η οποία εκφράζεται με τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται από την Δημοτική αρχή αλλά και από ανεξάρτητες ομάδες ευαισθητοποιημένων κατοίκων που προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατό για να προστατέψουν το πανέμορφο νησί τους.

Στα πλαίσια αυτής της ευαισθησίας εντάσσεται και η συνεργασία που πραγματοποιήθηκε με την οργάνωση, η οποία δεν πρόκειται να περιοριστεί στην συγκεκριμένη δράση.

Παράλληλα με τις δράσεις πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στον χώρο εκδηλώσεων του Δήμου στην οποία ο Πρόεδρος της οργάνωσής μας κος Παναγιώτης Τασιαδάμης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει προς την Δημοτική αρχή και τους κατοίκους που συμμετείχαν το όραμα της οργάνωσης και το ουσιαστικό στόχο της εκστρατείας εθελοντικών δράσεων «Φωνή Βυθού», η οποία όπως υπογράμμισε δεν είναι σε καμία περίπτωση η απορρύπανση, αλλά η κοινωνική ευαισθητοποίηση που ακολουθεί την ανάδειξη των προβλημάτων ρύπανσης από τους συμμετέχοντες εθελοντές.

Πάνω στην ίδια βάση, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της οργάνωσης κα Άννα Χαρίση μίλησε για την σημασία που έχει για τα παιδιά η ενεργός συμμετοχή στις εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούνται και στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα τους για ένα καλύτερο και περισσότερο υγιές περιβάλλον.

Σχόλια