Δορυφόροι Swarm ανακαλύπτουν κοιτάσματα ορυκτών από το Διάστημα

0
3

Η χαρτογράφηση του μαγνητικού πεδίου της Γης είναι η αποστολή των τριών πανομοιότυπων δορυφόρων  Swarm, που εκτοξεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Τα όργανα των δορυφόρων τα οποία είναι είναι προσαρμοσμένα σε μακριές δοκούς μετρούν με ακρίβεια μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον σίδηρο, ακόμα και από το Διάστημα.

Το γεωμαγνητικό πεδίο δημιουργείται από την την κίνηση ρευστού σιδήρου στον πυρήνα του πλανήτη. Το πεδίο σχηματίζει μια γιγάντια φούσκα που εκτείνεται μακριά στο διάστημα, επηρεάζεται όμως τοπικά από μαγνητικά πετρώματα ή ακόμα και από το πεδίο που προκαλεί η κίνηση του αλμυρού νερού στους ωκεανούς.

Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τον πλανήτη μας από επικίνδυνα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον Ήλιο ή καταφθάνουν από το διαστρικό χώρο υπό τη μορφή των λεγόμενων κοσμικών ακτίνων.

Δύο από τους δορυφόρους θα πετούν σε σχηματισμό ο ένας δίπλα στον άλλο σε ύψος 460 χλμ και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, ενώ ο τρίτος θα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα ψηλότερα. Σε κάθε σημείο της τροχιάς τους, τα μαγνητόμετρα των δορυφόρων θα μετρούν την ένταση και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου σε κάθε σημείο της τροχιάς τους.

«Η χαρτογράφηση του μαγνητισμού στο γήινο φλοιό σε υψηλή ανάλυση θα μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε γεωλογικές ζώνες και να αναγνωρίσουμε κοιτάσματα ορυκτών και μετάλλων» επισημαίνει στο Nature ο Εϊγκιλ Φρίις-Κρίστενσεν, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της αποστολής Swarm.

Επιπλέον, οι δορυφόροι Swarm θα συμβάλλουν και στην κατανόηση της εξασθένισης του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά περίπου 15% τους τελευταίους δύο αιώνες η οποία σηματοδοτεί την μετακίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου προς το νότο και ουσιαστικά στην αναστροφή του γεωμαγνητικού πεδίου.

Σχόλια