Έρευνα εξηγεί γιατί η τηλεόραση γυμνάζει

0
5

Η παρακολούθηση σπορ στην τηλεόραση βελτιώνει τη σωματική κατάσταση σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϊ.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Autonomic Neuroscience, όταν παρακολουθούμε κάποιον άλλο να γυμνάζεται, ακόμα και στην τηλεόραση, αυξάνονται οι φυσιολογικοί δείκτες, μεταξύ των οποίων ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή, η ροή του αίματος και η έκκριση ιδρώτα.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Vaughan Macefield, εισήγαγαν πολύ λεπτές βελόνες στα νεύρα εννιά εθελοντών για να καταγράψουν τα ηλεκτρικά σήματα των νευρικών ινών προς τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι εθελοντές παρακολούθησαν στην οθόνη ενός υπολογιστή στατικές εικόνες αλλά και δρομείς να τρέχουν, ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Όπως προέκυψε, η ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων παρέμενε σταθερή όσο οι εθελοντές παρακολουθούσαν στατικές εικόνες, ενώ αντίθετα αυξανόταν όταν έβλεπαν τους δρομείς να τρέχουν εντατικά.

Η έρευνα θεωρείται σημαντική γιατί είναι η πρώτη που καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος αυξάνεται όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν κάποιον άλλο να γυμνάζεται.

«Γνωρίζαμε ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που τροφοδοτεί την καρδιά, τους ιδρωτοποιούς αδένες , τα αιμοφόρα αγγεία και άλλους ιστούς, αυξάνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της πραγματικής άσκησης», δήλωσε ο Δρ. Macefield.

«Τώρα δείξαμε ότι η δραστηριότητά αυξάνεται ακόμα και όταν κάποιος παρακολουθεί κάποιον άλλο να γυμνάζεται, σαν να γυμναζόταν ο ίδιος», προσέθεσε ο ερευνητής.

Αν και η έρευνα υποστηρίζει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε ελαφρώς τη σωματική μας κατάσταση απλά και μόνο παρακολουθώντας σπορ, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική άσκηση.
econews

Σχόλια