Κανίβαλοι Νεάντερταλ έφαγαν 12μελή οικογένεια – Πώς εξιχνιάστηκε το έγκλημα

0
20

Έναν μαζικό τάφο μιας οικογένειας Νεάντερταλ ανακάλυψαν επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Carles Lalueza-Fox από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες τεχνικές εγκληματολογίας για να εξακριβώσουν τα αίτια θανάτου και όπως διαπίστωσαν τα θύματα, που είχαν σφαγιαστεί, ανήκαν στην ίδια οικογένεια.

«Φαίνεται πως τους σκότωσαν για να τους φάνε, ενώ άνοιξαν τα κόκαλα και τα κρανία τους για να αποσπάσουν τον μυελό, τη γλώσσα και τον εγκέφαλο», επισημαίνεται στη μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου.

Οι οικογένειες των Νεάντερταλ είχαν περίπου 10 έως 12 μέλη, οπότε οι ερευνητές εκτιμούν πως τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια, αν και υπάρχει περίπτωση κάποιο μέλος να κατάφερε να ξεφύγει.

Η οικογένεια που σφαγιάστηκε αποτελούνταν από έξι ενήλικες, τρείς γυναίκες και τρείς άνδρες, τρία αγόρια ηλικίας 12 έως 15 ετών και τρία παιδιά δυο έως εννέα ετών.

Τα οστά ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά το 1994 στο αρχαίο σπήλαιο Ελ Σιντρόν στη βόρεια Ισπανία, όμως εκτεταμένες ανασκαφές ξεκίνησαν το 2000.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή και εκτείνεται σε βάθος 18 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Τα οστά εντοπίστηκαν σε απόσταση 230 μέτρων από την είσοδο, αναμεμειγμένα με χαλίκια και λάσπη.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη σπηλιά είναι εξαιρετικά χαμηλές, οπότε το DNA διατηρήθηκε για αιώνες, χωρίς να έλθει σε επαφή με ζώα, ανθρώπους ή άλλους Νεάντερταλ.

Αναλύοντας τα λίθινα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι για να ξεκληρίσουν την οικογένεια οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το έγκλημα τελέστηκε από άλλους Νεάντερταλ από γειτονική περιοχή.

Το ενδεχόμενο τα θύματα να σφαγιάστηκαν από σύγχρονους ανθρώπους αποκλείστηκε διότι μέσω τεχνικών χρονολόγησης οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα οστά προϋπήρχαν χιλιάδες χρόνια πριν την έλευση του Homo Sapiens στην Ισπανία.

«Εκτιμώ πως πρέπει να σφαγιάστηκαν τον χειμώνα, ενώ υπήρχε μεγάλη έλλειψη τροφής. Δεν βρέθηκαν ίχνη φωτιάς, οπότε το κρέας τους καταναλώθηκε ωμό, ενώ φαγώθηκε ακόμα και το τελευταίο ίχνος σάρκας. Αυτοί που τους σκότωσαν έσπασαν ακόμα και τις γνάθους για να αποσπάσουν τις γλώσσες», δήλωσε ο Δρ. Carles Lalueza-Fox.

Ο επιστήμονας εκτιμά πως η οικογένεια σφαγιάστηκε σε ένα βραχώδες καταφύγιο πάνω από τη σπηλιά, όμως πιθανότατα τα οστά και τα εργαλεία μεταφέρθηκαν στο σημείο που εντοπίστηκαν μετά από ισχυρή καταιγίδα.

Αναλύοντας την αλληλουχία του γονιδιώματος των Νεάντερταλ, οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν το χρώμα των μαλλιών και την ομάδα αίματος των θυμάτων.
econews

Σχόλια