Φιλοζωικές: τι απαντούν στους κυνηγούς και τι καταγγέλλουν για τα κυνηγόσκυλα

1
48

Ανοιχτή επιστολή προς το Δίκτυο των Κυνηγών “Ωρίων” απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με αφορμή την παρέμβαση της κυνηγετικής οργάνωσης σε υπόθεση σύλληψης δύο κυνηγών για διακρίβωση των συνθηκών μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι κκ. Αναστασία Μπομπολάκη, Μαρίζα Χριστοδούλου και Μαρία Χουστουλάκη αναφέρονται τα εξής:

1. Τα κουτιά μεταφοράς των κυνηγόσκυλών τους, στην συντριπτική τους πλειονότητα, είναι χώροι φυλάκισης των ζώων και τους προτείνουμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους να μπαίνουν οι ίδιοι μέσα σε αυτά, αφού είναι τόσο ευάερα και ευήλια.

Μα ποιους κοροϊδεύουν ;

Ή μήπως εν όψει εκλογών, αποτελώντας την πελατεία ορισμένων βουλευτών, εκβιάζουν με το γάντι καταστάσεις;

Νομίζουν ότι οι υπόλοιποι “ζουν στο Παρίσι” και δεν γνωρίζουν ή δεν βλέπουν την αθλιότητα αυτών των κουτιών;

2. Το καλοκαίρι , που δεν κυνηγούν, δεν χρειάζονται τα κουτιά αυτά, απλά γιατί για 6-7 μήνες από το τέλος του Φλεβάρη έως και τον Σεπτέμβρη τα έχουν μόνιμα αλυσοδεμένα ή μέσα σε σιδερένιες φυλακές -κλουβιά.

Λίγο πριν δε τον Σεπτέμβρη τους υποβάλλουν σε ειδική “δίαιτα ασιτίας” για να αδυνατίσουν μέχρι σημείου να φαίνονται τα πλευρά τους, με σκοπό να μπορούν να τρέχουν ταχύτερα από το θήραμά τους στα βουνά.

3. Το 30% των αδέσποτων ζώων είναι γνήσια κυνηγόσκυλα, λόγω της “μεγάλης αγάπης” που τρέφει σημαντική μερίδα κυνηγών για τα σκυλιά τους, αφού όταν πια δεν «αποδίδουν» στο κυνήγι τα ξαμολάνε.

Πού να μπαίνουν στα έξοδα τώρα προκειμένου να κρατάνε ένα σκυλί 5-6 χρόνια παραπάνω μέχρι να πεθάνει;

4. Το 70% των κυνηγών δεν εμβολιάζει τα ζώα του, ούτε και για την λύσσα, γιατί λένε, ότι μειώνεται η οσφρητική τους ικανότητα στην ανακάλυψη του δύστυχου θηράματος.

5 Πάνω από το 80% των κυνηγών δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα τους.

Κατά τα άλλα κόπτονται για την ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου, η οποία δεν κάνει τίποτα άλλο παρά “λιανά” τον νομό 4039/12 , ώστε να τον καταλάβουν επιτέλους οι κυνηγοί, θεματοφύλακες και αυτοί των νόμων.

—Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους για τα ακρωτηριασμένα κυνηγόσκυλα

Εντωμεταξύ σε ένα διαφορετικά θέμα που αφορά στα κυνηγόσκυλα, εκείνο του ακρωτηριασμού της ουράς και των αυτιών τους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες.

Ειδικότερα, η απόφαση ν. 326 του ΝΣΚ με τίτλο “Ευρωπαϊκή Σύμβαση ‘για την προστασία των ζώων συντροφιάς’ – Χειρουργικές επεμβάσεις – Εξαιρέσεις” αναφέρει:

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» προβλέπει ότι απαγορεύονται χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως το κόψιμο της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση νυχιών και δοντιών.

Κατ” εξαίρεση χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων συνιστά κακοποίηση του ζώου και διώκεται ποινικά. Η Σύμβαση αυτή, που κυρώθηκε με το ν.2017/1992 χωρίς καμία επιφύλαξη, ως έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ” άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό νόμο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι κυρίες αυτές που νομίζουν ότι τα ζώα είναι άνθρωποι και τους φέρονται αρρωστημένα ! Το μόνο που ξέρουν είναι να περνούν κονδύλια. Για δήθεν έρευνες . Όταν το 90% από τα αδέσποτα είναι ημιαιμα Σαλονοσκύλα .αυτές λεν ότι είναι κυνηγόσκυλα !! Τα υποσιτισμενα σκυλιά δεν μπορούν να κυνηγήσουν !! Αλλά μέσα στα κυνοκομεια που στοιβάζονται !!!! Παντού σε όλη την Ευρώπη αν τα αδέσποτα δεν ενταχθούν σε κάποια οικογένεια τα θανατονουν εδω!!!! Τα κουτιά που μεταφέρονται πρέπει να έχουν ειδικό μέγεθος για να μην χτυπιούνται κατά την μεταφορά. στον κυνηγοτοπο !!! Οι κομμένες ουρές ! Γιατί μόνο ουρές κομμένες έχουν κάποιες ράτσες είναι για την προστασία του σκύλου και μόνο !!! Ποιό πολλά κυνηγόσ

    κυλα είναι εμβολιασμένα παρά σαλονοσκύλα και μτροσκυλα !!! Όσο για τα τσι ::πακια !! Να είναι καλά η ΚΣΕ που ασχολήθηκε ! Γιατί δεν ασχολούνται μ ε τα αρνάκια !!!!
    Κάποιοι τα κακομεταχειριζονται! και όχι μόνο !! ακούγεται ότι τα σφάζουν και τα πουλάνε!! Κρίμα !!!! τα ζωάκια ¡!!!!!!!!!!!!!

    ΥΓ: Υιοθετήστε κανένα παιδάκι ! Το που ήρθε η πείνα!! Να κάνετε κάτι σωστό !!
    Να μην ζαλιζετε και μας.

Comments are closed.