Επεκτείνεται το ηφαιστειακό νησί που αναδύθηκε στην Ιαπωνία

0
8

Με γυμνό μάτι φαίνεται η αύξηση της επιφάνειας του νησιού που αναδύθηκε μέσα από τη θάλασσα στην Ιαπωνία.

Το νησάκι δημιουργήθηκε 500 μέτρα από το ακατοίκητο νησί Νισινοσίμα, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Ογκασαουάρα.

Τα 30 νησάκια του συμπλέγματος Ογκασαβάρα εντοπίζονται 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και μαζί με την υπόλοιπη Ιαπωνία αποτελούν μέρος της σεισμογενούς ζώνης του Ειρηνικού που ονομάζεται«Δαχτυλίδι της Φωτιάς».

Σε πρώτη φάση το νησί ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, ωστόσο τώρα έχει λάβει ελλειπτικό σχήμα με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντάθηκε καθώς τα υλικά που εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη από τα έγκατα της Γης έφτασαν σε ύψος 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 600 μέτρων την προηγουμένη.

«Μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο κρατήρας επεκτείνεται και το μάγμα ανεβαίνει», δήλωσε ο Γιοσιχίκο Ταμούρα του Ιαπωνικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που μια νησίδα αναδύεται στη ζώνη αυτή. Μπορεί ωστόσο να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας των κυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών στο Πακιστάν είχε επίσης προκαλέσει τη γέννηση ενός «νησιού», το οποίο αναδύθηκε ξαφνικά στην επιφάνεια της Αραβικής Θάλασσας, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Πρόκειται για το τέταρτο ή πέμπτο παρόμοιο περιστατικό που λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία από το 1945 και μετά. Σε μια περίπτωση ένα νησί εμφανίσθηκε το 1986 και εξαφανίσθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ ένα δεύτερο το Σεπτέμβριο του 1973, επίσης κοντά στη Νισινοσίμα. Αυτό το τελευταίο «φαγώθηκε» σε μεγάλο μέρος του από τα κύματα, αλλά εξακολουθεί σήμερα να παραμένει ορατό ένα κομμάτι.

econews

Σχόλια