Φωτοβολταϊκά: οι διεθνείς τάσεις σε υλικά, επενδύσεις, ζήτηση – Τρεις έρευνες

0
5

Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 9,2% ετησίως θα καταγράψει ως το 2018 η αγορά φωτοβολταϊκών υλικών σύμφωνα με έρευνα της Lux Research.

Παρά τις συνθήκες υπερπροσφοράς που διατηρούνται στο πολυκρυσταλλικό πυρίτιο διατηρώντας το κόστος του χαμηλά, τα υπόλοιπα υλικά που δίνουν προοπτικές σημαντικής αύξησης της αποδοτικότητας των κυψελών θα διατίθενται σε χαμηλές τιμές.

“Πρόκειται για υλικά που δίνουν τη δυνατότητα για διαφοροποίηση του προϊόντος και επίτευξη υψηλών περιθωρίων κέρδους μέσω της αυξημένης αποδοτικότητας των κυψελών, όπως μεταλλικές επικαλύψεις και υλικά μείωσης της ανακλαστικότητας” επισημαίνει η Φατίμα Τουρ, αναλύτρια της Lux Research.

“Εκτός από τους υαλοπίνακες και το πυρίτιο, ορισμένα αέρια, μέταλλα, πολυμερή, χημικές ουσίες και διαλύτες έχουν διπλασιάσει τα περιθώρια κέρδους τους από το 2009” υποστηρίζει η Lux.

—Σταθεροποίηση στην Ευρώπη “βλέπει” η NPD Solarbuzz

Η ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών αναμένεται να σταθεροποιηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013 ύστερα από 18 “δύσκολους” μήνες αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η εταιρεία αναλύσεων NPD Solarbuzz.

Σε αυτή την περίοδο θα καταγραφεί μικρή ανάκαμψη μετά από μια σειρά πτωτικών αποτελεσμάτων.

Η εταιρεία προβλέπει ότι η σταθεροποίηση θα διατηρηθεί και το 2014 με την παγκόσμια τριμηνιαία ζήτηση να κυμαίνεται γύρω στα 2,5 Γιγαβάτ.

Αιτία της ανάκαμψης είναι η σταθεροποίηση σε μεγάλες ευρωπαϊκές ηλιακές αγορές όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και φυσικά η Γερμανία.

—Τι λέει η IHS για τις επενδύσεις κεφαλαίου

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα αυξηθούν κατά 42% το 2014 σε σύγκριση με το 2013, διαμορφούμενες στα 3,3 δισ. δολάρια, αναφέρει η IHS, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενη μελέτη της που έκανε λόγο για αύξηση 37%.

Η ανάκαμψη στις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να συνεχιστεί ως το 2015 σύμφωνα με την IHS.

“Τα πράγματα δείχνουν καλύτερα στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας καθώς η ζήτηση για φωτοβολταϊκά αυξάνεται και επεκτείνεται σε νέες περιοχές” αναφέρει ο αναλυτής της IHS, Τζον Κάμπος.

econews

Σχόλια