Γιγάντια έκλαμψη ακτίνων γάμμα σπάει τα ρεκόρ ως η λαμπρότερη κοσμική έκρηξη

0
7

Το ενδιαφέρον των αστρονόμων παγκοσμίως μονοπωλεί μια κοσμική έκρηξη που σημειώθηκε μετά τον θάνατο αστεριού σε έναν μακρινό γαλαξία, σε απόσταση 3,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, και ανιχνεύθηκε στις 27 Απριλίου.

Η έκλαμψη ακτίνων γάμμα ονομάστηκε «GRB 130427A» και θεωρείται μια από τις πιο φωτεινές εκρήξεις που σημειώθηκαν ποτέ.

Λεπτομερείς εικόνες του εντυπωσιακού φαινομένου, που προκαλεί τις επικρατούσες θεωρίες σχετικά τις εκλάμψεις ακτίνων γάμμα, κατέγραψαν τρείς δορυφόροι της NASA σε συνεργασία με επίγεια ρομποτικά τηλεσκόπια.

«Περιμένουμε να δούμε ένα τέτοιο φαινόμενο μια ή δυο φορές μέσα σε έναν αιώνα, οπότε είμαστε τυχεροί που όταν συνέβη διαθέταμε την κατάλληλη συλλογή ευαίσθητων διαστημικών τηλεσκοπίων για να το παρατηρήσουμε», δήλωσε ο Paul Hertz, διευθυντής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA στην Ουάσιγκτον.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα είναι οι λαμπρότερες κοσμικές εκρήξεις και σημειώνονται όταν ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου ξεμένει από πυρηνικά καύσιμα, καταρρέει από το βάρος του και σχηματίζει μια μαύρη τρύπα.

Στη συνέχεια η μαύρη τρύπα εκτοξεύει πίδακες σωματιδίων που διαπερνούν το άστρο που καταρρέει και εκρήγνυνται στο διάστημα σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Οι ακτίνες γάμμα αποτελούν την πλέον ενεργητική μορφή φωτός.

Η καυτή ύλη που περιβάλλει μια νέα μαύρη τρύπα και τα εσωτερικά κρουστικά κύματα που παράγονται από τις συγκρούσεις των σωματιδίων εκπέμπουν ακτίνες γάμμα με ενέργεια ισχύος εκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ, δηλαδή 500.000 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του ορατού φωτός.

Οι πιο ισχυρές ακτίνες γάμμα, που μεταφέρουν ενέργεια δισεκατομμυρίων ηλακτρονιοβόλτ, είναι αυτές που δημιουργούνται όταν οι πίδακες σωματιδίων που εκτοξεύονται από τη μαύρη τρύπα προσκρούουν σε άλλα σώματα, δημιουργώντας ένα εξωτερικό κρουστικό κύμα.

Η υπέρλαμπρη κοσμική έκρηξη ανιχνεύθηκε εγκαίρως από τα τηλεσκόπια Swift και Fermi της NASA που ταχύτατα μεταβίβασε τα δεδομένα που συνέλλεξε στα επίγεια όργανα παρατήρησης.

Η έκλαμψη ακτίνων γάμμα «GRB 130427A» αναλύεται σε πέντε χωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στις 21 Νοεμβρίου.

econews

Σχόλια