Τα σημερινά «λιπαρά» παιδιά ακολουθούν ασθμαίνοντας τους γονείς τους

0
5

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών σε σύγκριση με εκείνη των γονιών τους όπως έδειξε έρευνα της  Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Έτσι η έρευνα έδειξε πως τα σύγχρονα παιδιά δεν μπορούν να τρέξουν ούτε γρήγορα ούτε επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τους γονείς τους στην ίδια ηλικία.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου της αμερικανικής καρδιολογικής ένωσης δείχνει ότι από το 1975 και μετά καταγράφεται διεθνώς μια αργή αλλά σταθερή πτώση του επιπέδου καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης των παιδιών και των εφήβων. Εκτιμάται ότι τα σημερινά παιδιά είναι περίπου 15% λιγότερο ικανά και υγιή από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι ήσαν νέοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκραντ Τόμκινσον ανέλυσαν 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.

Η επιδείνωση συμβαίνει με ρυθμό της τάξης του 5% ανά κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών. Σε σημαντικό ποσοστό, που κυμαίνεται από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα, το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ό,τι σε άλλες.

Τα χείριστα ποσοστά εμφανίζονται, όπως αναμενόταν, στο Δυτικό κόσμο ωστόσο πολύ αρνητικά είναι τα αποτελέσματα και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, αλλά και στην ενδοχώρα της Κίνας.

Ο Γκραντ Τόμκινσον επεσήμανε την ανάγκη τα σύγχρονα παιδιά να ενθαρρυνθούν να ασκούνται περισσότερο, αλλιώς οι συνέπειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας μπορεί να είναι ολέθριες. «Αν ένας νέος δεν είναι σε φόρμα σήμερα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή του», προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι για να μείνουν υγιή, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μια ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο κ.α. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνεται διακεκομμένη μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό ερευνητή, «οι νέοι μπορούν να αποκτήσουν φόρμα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να είναι δυνατοί όπως ένας αρσιβαρίστας, εύκαμπτοι όπως ένας γυμναστής ή επιδέξιοι όπως ένας τενίστας. Όμως όλες αυτές οι μορφές εξάσκησης δεν έχουν το ίδιο όφελος για την υγεία. Το πιο σημαντικό είδος εκγύμνασης για την επίτευξη καλής υγείας είναι η καρδιοαγγειακή, δηλαδή η ικανότητα να ασκείται κανείς έντονα για αρκετή ώρα, π.χ. τρέχοντας πολλούς συνεχόμενους γύρους στο στίβο».

Σχόλια