Ηφαιστειακή έκρηξη γέννησε νησάκι στην Ιαπωνία (video)

0
11

Ένα νησάκι γέννησε μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη νότια του Τόκιο, όπως ανακοίνωσαν σεισμολόγοι και εκπρόσωποι της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Το νησάκι, διαμέτρου 200 μέτρων, δημιουργήθηκε ανοιχτά του μικρού, ακατοίκητου νησιού Νισινοσίμα, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Ογκασαβάρα.

Τα 30 νησάκια του συμπλέγματος Ογκασαβάρα εντοπίζονται 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και μαζί με την υπόλοιπη Ιαπωνία αποτελούν μέρος της σεισμογενούς ζώνης του Ειρηνικού που ονομάζεται «Δαχτυλίδι της Φωτιάς».

Την Τετάρτη η ακτοφυλακή εξέδωσε προειδοποίηση για πυκνούς, μαύρους καπνούς, ενώ εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη, κατά τη διάρκεια της οποίας στάχτη και πέτρες εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Hiroshi Ito το νησάκι είναι πιθανό να διαβρωθεί και να εξαφανιστεί, ενδέχεται όμως να μείνει μόνιμα στη θάλασσα.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας χαιρέτισε τη γέννηση των νέων εδαφών.

«Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν και σε κάποιες περιπτώσεις τα νησάκια εξαφανίστηκαν», απάντησε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ερωτώμενος αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ονοματίσει το νέο νησάκι.

«Αν το νησάκι εδραιωθεί, μετά χαράς θα δεχτούμε το νέο έδαφος», τόνισε.

Το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας αποτελείται από χιλιάδες νησιά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διεκδικεί την εκμετάλλευση πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις.

econews

Σχόλια