Η Εθνική Ελλάδος στο "πράσινο" Μουντιάλ της Βραζιλίας

0
12

Η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε πανάξια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2014.

Πέρα από την αθλητική διάσταση το Μουντιάλ του 2014 είναι μια διοργάνωση με έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αφού οι διοργανωτές επιχειρούν να περιορίσουν στο μέτρο του εφικτού το οικολογικό της αποτύπωμα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η οργανωτική επιτροπή του 2014 FIFA World Cup διοργάνωσαν εκπαιδευτικά εργαστήρια αειφορίας για τους ιθύνοντες των δώδεκα σταδίων που θα φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Το διήμερο 16-17 Αυγούστου, εκπρόσωποι των δώδεκα πόλεων που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις για τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν με γνώμονα την αειφορία και τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη της διοργάνωσης.

Η κατανάλωση ενέργειας και υδάτων, η κοινωνική υπευθυνότητα, η διάδραση με την τοπική κοινωνία, θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και σχέσεων είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.

—Βιώσιμα στάδια

Τα γήπεδα της Βραζιλίας ενσωματώνουν μια σειρά από τεχνολογίες αειφορίας. Το νέο Pernambuco Arena είναι εξοπλισμένο με μια φωτοβολταϊκή συστοιχία ισχύος ενός Μεγαβάτ στην οροφή, η οποία εκτός από την ενέργεια συλλέγει τα όμβρια ύδατα για το πότισμα του χλοοτάπητα.

Πολιτείες, όπως αυτή του Μάτο Γκρόσσο στην οποία λαμβάνει χώρα η ευρύτερη αποδάσωση στη Βραζιλία και όπου παρθένα τροπικά δάση αφήνουν τη θέση τους σε φυτείες (μεταλλαγμένων) σόγιας και καλαμποκιού, επιχείρησαν να αλλάξουν αυτή την εικόνα χτίζοντας ένα περιβαλλοντικά φιλικό προφίλ μέσω του Μουντιάλ και της συμβολής της FIFA.

Πόλεις όπως η Κοριτίμπα επένδυσαν στις μετακινήσεις με ποδήλατο.

—Βιοκαύσιμα για μουντιαλικές αερομεταφορές

Σε μια ξεχωριστή συνεργασία, η αεροβιομηχανία Boeing μαζί με την GOL Linhas Aereas Inteligentes θα διασφαλίσουν ότι ο βραζιλιανικός αερομεταφορέας θα τροφοδοτήσει 200 πτήσεις του με βιοκαύσιμα κατά τη διάρκεια του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Απώτερος στόχος η επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων στο 20% των πτήσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

—Ανακύκλωση στα γήπεδα

Κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2013 (Confederations Cup) που ελαβε χώρα τον Ιούνιο ως προπομπός του Μουντιάλ, η Coca-Cola, η FIFA και η οργανωτική επιτροπή συνδιοργάνωσαν ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, στο οποίο συμμετείχαν έξι διαχειριστές σταδίων και 19 συνεργατικές ενώσεις συλλογής απορριμμάτων σε έξι Πολιτείες.

Το πρόγραμμα πέτυχε τη συλλογή 70 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες της διοργάνωσης Brazil 2014: την κοινωνική ενσωμάτωση και το περιβάλλον”, εξηγεί ο υπεύθυνος υγιεινής και διαχείρισης αποβλήτων της οργανωτικής επιτροπής, Ρικάρντο Ρίμπας.

“Η συμμετοχή των συνεργατικών ενώσεων σημαίνει ότι η εργασία τους θα τύχει αποδοχής από την κοινή γνώμη, ενω ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων εστιάζουμε στη διαλογή στην πηγή και την ορθή επεξεργασία” πρόσθεσε.

“Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για να πετύχουμε τους στόχους της αειφορίας” κατέληξε.

econews

Σχόλια