Κίνδυνος για γλαύκωμα από τα αντισυλληπτικά χάπια – Έρευνα

0
11

Διπλάσιο κίνδυνο για γλαύκωμα παρουσιάζουν οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για περισσότερα από τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Το γλαύκωμα προκαλείται από την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης με αποτέλεσμα  να καταστρέφεται το ευαίσθητο οπτικό νεύρο στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς, κάτι που και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 3.046 γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίες συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ.

Εκτός από ιατρικά δεδομένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν και στοιχεία που αφορούσαν στον τρόπο ζωής των γυναικών.

Όπως προέκυψε, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αύξανε τον κίνδυνο γλαυκώματος σε 5%, από το 2,5% του γενικού πληθυσμού.

Επίσης, από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν οποιαδήποτε αντισυλληπτικά χάπια για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο γλαυκώματος συγκριτικά με άλλες γυναίκες.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως 231 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και έκαναν μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών διαγνώστηκαν με γλαύκωμα, αν και για την ηλικία τους το αναμενόμενο ήταν ο αριθμός τους να  μην ξεπερνά τις 115.

«Αν είσαι γιατρός θέλεις να συμβουλέψεις τους ασθενείς σου και τουλάχιστον να γνωρίζεις ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν γλαύκωμα. Αν κάποια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά χάπια και έχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ενδεχομένως να θέλει να κάνει συχνά ιατρικές εξετάσεις», δήλωσε ο Δρ, Dr Shan Lin, καθηγητής οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη συστήνουν στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια να ελέγχονται τακτικά από οφθαλμίατρο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, καθώς στα πρώτα στάδια η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή.

econews

Σχόλια