Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη από τις γυναίκες; Έρευνα λύνει το μυστήριο

0
7

Απάντηση στο ερώτημα γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη από τις γυναίκες δίνει νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον δρ. Nathan Holton.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν 38 Ευρωπαίους σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ηλικία των 3 έως 20 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, από τη γέννηση ως και την ηλικία των 11 σε γενικές γραμμές τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν παρόμοιο μέγεθος μύτης, ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά η μύτη των αγοριών αναπτύσσεται περισσότερο.

Έτσι, στην ενηλικίωσή τους οι άνδρες τείνουν να έχουν ως και 10% μεγαλύτερη μύτη από τις γυναίκες.

Η νέα μελέτη αποδίδει τη μεγαλύτερη μύτη στους άνδρες στο γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια από τις γυναίκες.

Στην ηλικία των 11 οι άνδρες αρχίζουν να αναπτύσσουν περισσότερη άπαχη μυϊκή μάζα και οι γυναίκες περισσότερη λιπώδη μάζα.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι στην εφηβεία το 95% της αύξησης βάρους στους άνδρες προέρχεται από άπαχη μάζα, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό πέφτει στο 85%.

Η άπαχη μυϊκή μάζα απαιτεί περισσότερο οξυγόνο για την ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού, κάτι που εξηγεί γιατί η μύτη των ανδρών αρχίζει να αναπτύσσεται περισσότερο στην εφηβεία, καταλήγοντας να είναι ως και 10% μεγαλύτερη από τη μύτη των γυναικών.

Ενδεχομένως, η αυξημένη μυϊκή μάζα είναι και ο λόγος που οι μύτες των Νεάντερταλ ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις μύτες των σύγχρονων ανθρώπων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Physical Anthropology» και σύμφωνα με τους ερευνητές μας βοηθά να αντιληφθούμε τη μύτη ως μια πολύτιμη επέκταση των πνευμόνων μας.
econews

Σχόλια