Οικιακά φωτοβολταϊκά: πώς ο προσανατολισμός των πάνελ μεγιστοποιεί τα οφέλη

0
47

Η αύξηση της αποδοτικότητας των οικιακών φωτοβολταϊκών πάνελ δείχνει να είναι απλή υπόθεση. Η κοινότερη λογική στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (στο Βόρειο Ημισφαίριο) προβλέπει προσανατολισμό των πάνελ προς το νότο.

Ωστόσο μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ έρχεται να υποστηρίξει ότι τα οφέλη από τα οικιακά φωτοβολταϊκά μεγιστοποιούνται όταν τα πάνελ είναι στραμμένα προς τη δύση διότι η ζήτηση αιχμής στο δίκτυο ενέργειας καταγράφεται κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ώστε η παραγωγή περισσότερης ηλιακής ενέργειας κατά την περίοδο αυτή είναι πιο χρήσιμη για τον περιορισμό της χρήσης ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Κοντολογίς και ανεξαρτήτως της αξίας της συγκεκριμένης μελέτης για την ελληνική περίπτωση, σημασία δεν έχει μόνο πόση ενέργεια παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, αλλά και το πότε παράγεται η ενέργεια αυτή.

Αναλυτικότερα, η μελέτη του The Pecan Street Research Institute δείχνει ότι τα “δυτικά” πάνελ παράγουν 49% περισσότερη ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ που “βλέπουν” στο νότο.

Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον, η ζήτηση αιχμής στις κατοικίες καταγράφεται κατά τις απογευματινές ώρες όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σπίτι, ανάβουν τα φώτα, χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές κ.ο.κ).

Πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούνται από πάνελ με ηλιακούς ιχνηλάτες που παρακολουθούν την πορεία του ήλιου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης είναι ότι τα “δυτικά” φωτοβολταϊκά πάνελ περιόρισαν την κατανάλωση οικιακής ενέργειας κατά 65% τις ώρες που ο ηλεκτρισμός είναι ακριβότερος και το δίκτυο υπερφορτώνεται έναντι 54% των “νότιων” πάνελ.

Λόγου χάρη στο Τέξας, οι ώρες αιχμής είναι 3 το απόγευμα με 7 το απόγευμα και αντιστοιχούν στις ώρες κορύφωσης της χρήσης των κλιματιστικών.

Η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις όπου οι χρεώσεις ηλεκτρισμού αυξάνονται κατά τις ώρες αιχμής.

Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο δεν συνεπάγεται οφέλη μόνο ως προς την ποσότητα ενέργειας καθεαυτή, αλλά και ως προς τον παροπλισμό ρυπογόνων ηλεκτροπαραγωγικών τεχνολογιών όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Τα κίνητρα υπέρ της ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την παραγωγή των πάνελ κατά τις ώρες αιχμής όταν η τιμολόγηση διαφοροποιείται ανάλογα με το φόρτο του δικτύου.

econews

Σχόλια