Πώς τα καθημερινά αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γέννα

0
18

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού έχουν οι έγκυες που εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις, μια ομάδα χημικών ουσιών που μιμούνται τις ορμόνες και βρίσκονται σε πολλά καθημερινά αντικείμενα, προϊόντα και επεξεργασμένες τροφές.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 130 γυναίκες από τη Βοστώνη, οι οποίες γέννησαν πρόωρα, πριν τις 37 εβδομάδες κύησης, και 352 γυναίκες οι οποίες γέννησαν τελειόμηνα μωρά το διάστημα μεταξύ 2006 και 2008.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα κοινών φθαλικών ενώσεων (DEHP, MEHP, MECPP) στα ούρα των γυναικών ως και τρείς φορές την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών φθαλικών εστέρων στα ούρα τους είχαν διπλάσιο ως και πενταπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση, τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες για πρόωρη γέννα.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στα αρώματα, τα σπρέι για τα μαλλιά, τα αποσμητικά, τα βερνίκια νυχιών, το γαλάκτωμα σώματος, τις συσκευασίες, τα πλαστικά παιχνίδια, ιατρικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα, πριν τις 37 εβδομάδες κύησης.

Οι πρόωρες γεννήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δυο δεκαετίες, με τους υψηλότερους ρυθμούς να καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Προηγούμενη μελέτη του πανεπιστημίου Στάνφορντ είχε δείξει ότι η χημική ουσία δισφαινόλη Α (Bisphenol A, BPA) υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο αποβολής.

Χωριστή έρευνα λίγο νωρίτερα υποστήριζε ότι η παρουσία φθαλικών εστέρων στα πλαστικά αντικείμενα μειώνει την ανδρική γονιμότητα κατά 20%.
econews

Σχόλια