Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: "ξεκόλλησε" από τον πάτο της λίστας RECAI η Ελλάδα

0
7

Η Ελλάδα βελτίωσε την θέση της ως επενδυτικός προορισμός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον σχετικό πίνακα που καταρτίζει η Ernst & Young (RECAI-Renewable Energy Country Attractiveness Index).

Ειδικότερα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 34η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη κατάταξή της τον Αύγουστο (37η).

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφεται στον τομέα των φωτοβολταϊκών όπου η χώρα κατάφερε να ανέβει στην 25η θέση από την 34η που κατείχε..

Στα χερσαία αιολικά η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση (από την 37η), στα υπεράκτια αιολικά την 33η (από 35η) και στη βιομάζα την 30η (από 33η).

Τέλος, στα ηλιοθερμικά κατέλαβε την 14η θέση, στη γεωθερμία την 22η και στα υδροηλεκτρικά την 37η.

Η έκθεση που συνοδεύει την κατάταξη της Ernst&Young κάνει ειδική μνεία στο μέτρο της «διακοψιμότητας» που θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν τη λειτουργία τους σε ώρες αιχμής, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο οικιακός τομέας θα επωφεληθεί από την εισαγωγή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Η Ernst&Young αναφέρει ότι η χώρα μας ανέβηκε τρεις θέσεις διότι έχει καλλίτερες μακροοικονομικές προοπτικές, ωστόσο θα δυσκολευτεί να “αναρριχηθεί” περισσότερο δίχως συνεπή στρατηγική για τις ΑΠΕ και δρομολόγηση περισσότερων έργων.

econews

Σχόλια