Διάλυμα χλωρίνης καταπολεμά τις δερματοπάθειες – Έρευνα

0
568

Ένα απλό διάλυμα χλωρίνης μπορεί να καταπολεμήσει δερματικές βλάβες από τις θεραπείες ακτινοβολίας, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη γήρανση, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ένα διάλυμα με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα χλωρίνης (0,005) από τα καθαριστικά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των δερματικών φλεγμονών.

Οι γιατροί γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι οι πλύσεις με διαλύματα χλωρίνης βοηθούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών εκζεμάτων, ωστόσο δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι το διάλυμα είχε αντιμικροβιακή λειτουργία, σκοτώνοντας τα βακτήρια και τους ιούς στο δέρμα», δήλωσε ο Δρ. Thomas Leung από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται στις κλινικές δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να δικαιολογούν κάτι τέτοιο, οπότε αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο», προσέθεσε ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες δοκίμασαν το διάλυμα χλωρίνης σε ποντίκια με δερματικές βλάβες εξαιτίας της έκθεσής τους σε ακτινοβολία.

Όπως διαπίστωσαν, μετά τις πλύσεις με το διάλυμα οι δερματικές βλάβες σταδιακά υποχωρούσαν.

Ειδικότερα, τα πειράματα έδειξαν ότι μικρές δόσεις του διαλύματος μπλόκαραν ένα χημικό που πυροδοτεί τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν και η φλεγμονή είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση της μόλυνσης, σε περίπτωση υπερβολικής αντίδρασης μπορεί να προκαλέσει βλάβες, κάτι που προλαμβάνεται με το διάλυμα χλωρίνης.

Οι επιστήμονες προετοιμάζονται για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ εξετάζουν αν το διάλυμα χλωρίνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Leung, εκτός από τις δερματίτιδες από την ακτινοβολία το διάλυμα θα μπορούσε πιθανότατα να θεραπεύσει και άλλες πληγές, όπως για παράδειγμα τα διαβητικά έλκη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως πρόκειται για μια ασφαλή, οικονομική λύση, χωρίς παρενέργειες, ωστόσο προειδοποιούν ότι κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει αυτοσχέδιες θεραπείες στο σπίτι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση  Journal of Clinical Investigation.
econews

Σχόλια