Το MAVEN προστίθεται στη διαστημική συντροφιά γύρω από τον Άρη

0
5

Το διαστημικό σκάφος MAVEN της NASA θα εκτοξευθεί σήμερα (20:30 ώρα Ελλάδας) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με αποστολή να ερευνήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη.

Το MAVEN (Atmosphere and Volatile Evolution) θα μεταφέρει στο διάστημα ο πύραυλος Atlas 5.

Το MAVEN θα πλαισιώσει τρία ακόμα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη: το Mars Reconnaissance Orbiter, το Mars Odyssey και το Mars Express της ESA. Υπενθυμίζεται ότι στο έδαφος του Άρη επιχειρούν τα μη επανδρωμένα εργαστήρια Curiosity και Opportunity.

Το MAVEN θα διενεργήσει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Άρη και θα συμβάλλει στην επικοινωνία μεταξύ των υπολοίπων σκαφών και των δεκτών στη Γη, ενισχύοντας το έργο που ήδη επιτελούν τα Mars Reconnaissance Orbiter και Mars Odyssey.

Στη διαστημική παρέα που συγκεντρώνεται γύρω από τον πλανήτη Άρη θα προστεθεί και το Mangalyaan από τον Ινδία το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στις 24 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την αναμενόμενη άφιξη του MAVEN.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να συγκροτήσουν την εικόνα του πλανήτη Άρη πριν εκατομμύρια χρόνια, καθώς έχει υπερισχύσει η θεωρία ότι τότε ο Κόκκινος Πλανήτης είχε μπλε ουρανό, λίμνες και ωκεανούς, ενώ εικάζεται ότι μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Θεωρητικά, ο Άρης είχε μία «πηχτή» ατμόσφαιρα που μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ωστόσο κάποια στιγμή αυτό άλλαξε και ο Κόκκινος Πλανήτης μετατράπηκε στην ψυχρή έρημο που γνωρίζουμε.

«Πιστεύουμε ότι κάποτε ο Άρης ήταν ένας πλανήτης που δεν διέφερε πολύ από τη σημερινή Γη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τσάρλι Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA. «Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη. Οπότε το MAVEN θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ του Ήλιου και της ατμόσφαιρας του Άρη», πρόσθεσε.

Τις διαδικασίες εκτόξευσης του MAVEN, κόστους 671 εκατ. δολαρίων, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στην ιστοσελίδα της NASA.

econews

Σχόλια