Κβαντική μνήμη: νέο επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για τους κβαντικούς υπολογιστές

0
264

Tο παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής μνήμης κατέρριψε επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τον Καναδά διατηρώντας σταθερή μια εύθραυστη κβαντική σχέση επί 39 λεπτά σε συνθήκες δωματίου (στους 25 βαθμούς Κελσίου) και επί τρεις ώρες, σε συνθήκες κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Το προηγούμενο (ανεπίσημο) ρεκόρ μνήμης ήταν μόλις 25 δευτερόλεπτα σε συνθήκες δωματίου και 3 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανήκε στον δρα Θαντέους Λαντ του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Μάικ Θίγουολτ του πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ έκανε λόγο για «δυνατότητα πραγματικά μακρόχρονης αποθήκευσης κβαντικών πληροφοριών σε συνθήκες δωματίου».

Η υλοποίηση κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων προσκρούει σε εμπόδια όπως  η δυνατότητα μακρόχρονης αποθήκευσης των κβαντικών μονάδων πληροφορίας (qubits αντί για απλά bits).

Τα qubits (που μπορούν ταυτόχρονα να πάρουν τιμή «0» και «1», γι” αυτό ο κβαντικός υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει παράλληλα πολλαπλούς υπολογισμούς) είναι άκρως ασταθή. Η σημασία του νέου ρεκόρ είναι ακριβώς ότι οι επιστήμονες κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν την κβαντική μνήμη για χρόνο σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερο από ό,τι είχαν πετύχει ως τώρα.

Η ερευνήτρια Στέφανι Σίμονς του Τμήματος Υλικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί αφορά στην τοποθέτηση διαφορετικών qubits σε διαφορετικές καταστάσεις και ο έλεγχος του τρόπου αντίδρασης μεταξύ τους, καθώς στο πείραμα όλα τα qubits βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

econews

Σχόλια