Φωτοβολταϊκά: new deal με «πλάτη» από την Κομισιόν

1
17

fotovoltaika-comission-new-deal-108185Το “πράσινο” φως από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμεί να λάβει το ΥΠΕΚΑ προτού προχωρήσει στην αναθεώρηση των συμβάσεων με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο του επονομαζόμενου new deal.

‘Όπως μεταδίδει το energypress, το ΥΠΕΚΑ έχει καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν τα εναλλακτικά σχέδια για τις συμβάσεις των φωτοβολταϊκών με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που τα συνοδεύουν.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προσδώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην αναθεώρηση των συμβάσεων, δηλαδή στη μείωση των συμφωνημένων εγγυημένων τιμών, δεδομένου ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα εθελοντικό “κούρεμα”.

Το υπουργείο ζητά την εκ των προτέρων επικύρωση των προτάσεών του από την Κομισιόν ώστε να μην αντιμετωπίσει εκπλήξεις στο μέλλον, καθώς ήδη κατατίθενται προσφυγές σε ευρωπαϊκά όργανα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για αναδρομική μείωση των εγγυημένων τιμών επί υπογεγραμμένων συμβάσεων υιοθετώντας το γνωστό και μη εξαιρετέο επιχείρημα των ελληνικών κυβερνήσεων περί “έκτακτων συνθηκών” στην ελληνική οικονομία.

—Τα σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργείου είναι οι μειωμένες ταρίφες επί των υφισταμένων συμβάσεων να ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2014.

Το κούρεμα επί των εγγυημένων τιμών θα ανέλθει σε ποσοστό έως 45% μεσοσταθμικά.

Οι τράπεζες φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε παράταση των δανειακών συμβάσεων με τους παραγωγούς έως δύο έτη, χωρίς ωστόσο να μειώσουν τα επιτόκια.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ προτείνει την παράταση κατά πέντε με επτά έτη της εγγυημένης διάρκειας πώλησης του παραγόμενου από φωτοβολταϊκά ρεύματος στον ΛΑΓΗΕ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα παρακαλουσα αν εχετε την δυνατοτητα να μας ενημερωσετε αν η εν λογο εκθεση του υπεκα ειναι δημοσιευμενη και αν μπορουμε να την διαβασουμε. Καθως δεν ειναι αναρτημενη στο site της ευρωπαικης επιτροπης. Θα ηταν καλο να ξερουμε με ποια δεδομενα και ποιο σκεπτικο αναφερει το υπεκα στην επιτροπη.
    Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση ενημερωση που παρεχετε.

Comments are closed.