ΑΠΕ και κοινοτικά δίκτυα για ηλεκτρικό και θέρμανση κατά της ενεργειακής φτώχειας

0
14

Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη βρετανική κοινωνία.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2011 δείχνουν ότι 4,5 εκατ. βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας.

Παράλληλα, οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τα τιμολόγιά τους από την άνοιξη του 2014. Η τάση αύξησης των τιμών της ενέργειας απαιτεί εξεύρεση εναλλακτικών επιλογών ηλεκτρισμού και θέρμανσης των νοικοκυριών.

—Ανανεώσιμη Ενέργεια

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφόσον υφίσταται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, είναι ότι οι καταναλωτές παύουν να βρίσκονται στο έλεος των μεγάλων εταιρειών ενέργειας και των χρεώσεών τους.

Στη Βρετανία, υλοποιούνται διάφορα κρατικά προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων στην “πράσινη” οικονομία. Αυτά περιλαμβάνουν τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας στο κεντρικό δίκτυο, αλλά και το κίνητρο ανανεώσιμης θέρμανσης, το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο αλλά αφορά στην παραγωγή θέρμανσης με τεχνολογία εκπομπής χαμηλών ρύπων.

Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν μια εγγυημένη απόδοση στις επενδύσεις με μακρύ ωστόσο ορίζοντα απόσβεσης, 20 ετών.

Επιπλέον, το πλεόνασμα παραγόμενης ενέργειας μπορεί να πωληθεί πίσω στο δίκτυο με ευνοϊκούς όρους. Το βασικότερο βέβαια πλεονέκτημα είναι ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης μειώνονται δραστικά, αν δεν εκμηδενίζονται.

Οι πιο κοινές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας είναι, όπως αναμενόταν, τα φωτοβολταϊκά και οι μικρές ανεμογεννήτριες.

Όσον αφορά στη θέρμανση προτιμώνται οι λέβητες βιομάζας και οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, ειδικά στις αγροτικές περιοχές όπου υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για εγκαταστάσεις του είδους αυτού.

Σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως τα αστικά κέντρα, συχνότερα επιλέγονται τα θερμικά ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας αερίου.

—Προγράμματα κοινοτικού ενδιαφέροντος

Το Ενεργειακό Ταμείο Αγροτικών Κοινοτήτων της Βρετανίας, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με αποστολή την επιτάχυνση έργων ΑΠΕ σε αγροτικές περιοχές σηματοδοτεί τη μετάβαση της Βρετανίας προς μια “πράσινη” αγροτική οικονομία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας επιτρέποντας σε νοικοκυριά που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους να επενδύσουν στις ΑΠΕ για ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Ένα τέτοιο παράδειγμα κοινοτικής εκμετάλλευσης των ΑΠΕ με τη συμμετοχή τρίτων επενδυτών είναι η Brixton Energy που εγκατάστησε ηλιακά πάνελ σε στέγες διαφόρων κτηρίων στο Νότιο Λονδίνο.

Η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία κοινόχρηστων χώρων με την εξοικονόμηση ενέργειας να μετακυλύεται στους ενοίκους.

Τα έργα κοινοτικού ενδιαφέροντος εμπλέκουν επίσης τους ιδιώτες επενδυτές με εγγυημένες αποδόσεις παρότι οι αποσβέσεις γίνονται σε μακρά χρονικά διάστήματα. Οι επενδυτές αποκτούν μια ευκαιρία να επενδύσουν στην τοπική τους κοινότητα και να επιδείξουν κοινωνική εταιρική υπευθυνότητα.

Στη Βρετανία εφαρμόζονται τέλος προγράμματα μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών αντίστοιχα με το “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” στη χώρα μας.

Μάλιστα το πρόγραμμα Green Deal είναι προορισμένο για ενοικιαστές που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες.

econews

Σχόλια