Η Λέσχη της Φύσης φέτος εξερευνά τα Πρεσποχώρια!

0
5

Για ακόμα μία χρονιά η Λέσχη της Φύσης για τα παιδιά της Πρέσπας συνεχίζεται. Αυτή η χρονιά θα είναι αφιερωμένη στα χωριά της περιοχής, όπου με διαφορετικό θέμα και τόπο συνάντησης κάθε φορά, τα παιδιά θα ανακαλύπτουν την Πρέσπα και τα μυστικά της.

Η πρώτη συνάντηση για τη νέα χρονιά έγινε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στον Άγιο Γερμανό και είχε ως θέμα ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για την περιοχή… το νερό!

Μέσα από ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες και με τη βοήθεια ενός χάρτη του χωριού, έπρεπε να βρουν τα κρυμμένα στοιχεία και να καταγράψουν ότι τους ζητούνταν από τις καρτελίτσες που βρίσκανε εδώ κι εκεί. Αφού τελείωσαν με τη συλλογή των στοιχείων, καλέσαμε έναν κάτοικο του Αγ. Γερμανού, τον κ. Γιώργο, για να μιλήσει στα παιδιά για τα νερά του χωριού και τους νερόμυλους. Τα παιδιά παρουσίασαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει και μέσα από τη συζήτηση βρήκαν και όσα έλειπαν από τη συλλογή τους.

Η μέρα έκλεισε με την κατασκευή ενός αυτοσχέδιου νερόμυλου από ξυλάκια και καρυδότσουφλα, την οποία δοκιμάσαμε σε ένα τμήμα του ποταμού και λειτούργησε κανονικά! Έτσι τα παιδιά είδαν σε μικρογραφία πώς δουλεύει ένας νερόμυλος, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν αληθινό νερόμυλο σε λειτουργία. Αυτή την περίοδο, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ξεκινάει ένα έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του παραδοσιακού νερόμυλου του Αγίου Γερμανού με την υποστήριξη των ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντης και Σταύρος Νιάρχος. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο νερόμυλος θα λειτουργεί κανονικά για το άλεσμα των σιτηρών, αποτελώντας παράλληλα και κέντρο πολιτισμού για την Πρέσπα.

Σχόλια