Αόρατη βροχή Λεοντιδών την Κυριακή

0
10

vrohi-leontidon-108125Την Κυριακή κορυφώνεται η βροχή των Λεοντιδών, διαττόντων αστέρων που αποτελούν υπολείμματα του κομήτη Tempel-Tuttle.

Ωστόσο, τα πεφταστέρια δεν θα είναι ορατά καθώς η βροχή τους συμπίπτει με την Πανσέληνο της 17ης Νοεμβρίου που θα φωτίσει τον ουράνιο θόλο.

Στη φετινή βροχή Λεοντιδών αναμένονται μόνο 10-15 πεφταστέρια ανά ώρα, έναντι 15-40 που παρατηρούνται συνήθως.

Οι μεγαλύτερες «καταιγίδες» αστεριών είχαν σημειωθεί το 1966 στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες (40-50 πεφταστέρια το δευτερόλεπτο ή 2.400-3.000 το λεπτό!) και παλιότερα, το 1833.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τέμπελ-Τατλ και η οποία περιοδικά διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης, η οποία κινείται με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα γύρω από τον Ήλιο.

Ο κομήτης αποσυντίθεται αργά και έτσι σταδιακά δημιουργεί ένα κινούμενο «ποτάμι» υπολειμμάτων εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε πλάτος και εκατοντάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε μήκος.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου συνήθως, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Ο κομήτης Tempel-Tuttle ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 33 χρόνια περίπου, οπότε πλησιάζει περισσότερο και τον πλανήτη μας.

econews

Σχόλια