Το Γκάζι αξιοποιεί τα υπολείμματα τροφών και κάνει κομποστοποίηση

0
54

Διευρύνεται η αξιοποίηση υπολειμμάτων τροφών στην Αθήνα. Από σήμερα τα εστιατόρια και οι καφετέριες στο Γκάζι δεν θα πετούν τα υπολείμματα από την παρασκευή του φαγητού και τα αποφάγια στα σκουπίδια. Θα τα συλλέγουν σε έναν ξεχωριστό κάδο, τον οποίο τους προμήθευσε δωρεάν ο Δήμος Αθηναίων. ‘

Έπειτα, θα πετούν τη γεμάτη σακούλα στους καφέ κάδους που τοποθέτησε ο Δήμος στο δρόμο, παραπλεύρως των συμβατικών κάδων. Δηλαδή: υπολείμματα τροφών = καφέ κάδος. Ήδη, 45 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, που στόχο έχει την παραγωγή κόμποστ (είδος εδαφοβελτιωτικού) από υπολείμματα τροφών. Εκτός από τις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και οι κάτοικοι της περιοχής, συλλέγοντας τα υπολείμματα τροφών σε κομποστοποιήσιμη σακούλα από καλαμπόκι, η οποία αποσυντίθεται πλήρως κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων έχει στηθεί ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Κουλούρη, που περικλείεται από τις οδούς Στρατονίκης, Ορφέως και Ελασιδών, την  Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρες 12:00-17:00, καθώς και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρες 9:00-14:00. Το περίπτερο θα δίνει πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα σημεία πώλησης κομποστοποιήσιμων σακουλών και θα παρέχει κάδους κουζίνας σε όσους κατοίκους της περιοχής δεν ήταν παρόντες στην αρχική διανομή τον Ιούλιο.

Η πρώτη περιοχή που ξεκίνησε με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών ήταν τον περασμένο μήνα η Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια. Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή. Οι πρώτη ανάλυση έδειξε καθαρότητα υλικού 92%, γεγονός που οφείλεται αφενός μεν στην καλή συνεργασία Δήμου-δημοτών και τη μελετημένη εκστρατεία ενημέρωσης, αφετέρου σε στην εκτεταμένη χρήση κομποστοποιήσιμων σακουλών.

–       Περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: http://www.biowaste.gr/site/pilotathens/pliotarea-athens.

–       Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: www.biowaste.gr/site/pilotathens.

Σχόλια