Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος στο Γαλλικό Ινστιτούτο

0
16

Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη Μεσόγειο διοργανώνουν σήμερα (14/11, 19.30, Σίνα 31 Αθήνα) το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Μεσόγειος ανάμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα» που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο (Παρίσι) και τους πολλούς Έλληνες εταίρους του.

Τη στιγμή που η επιστημονική πρόοδος βοηθά στην ανακάλυψη άγνωστων πτυχών της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ο θαλάσσιος πλούτος της Μεσογείου απειλείται από την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την αστικοποίηση. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη, ζωτικής σημασίας, ισορροπία στη Μεσόγειο;

Γύρω από αυτό το ερώτημα θα κινηθεί η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν:

– Η Sophie Arnaud-Haond, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER), ειδική σε θέματα βιολογικών πόρων και περιβάλλοντος που θα παρουσιάσει τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

– Ο Bruno Dumontet, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής M.E.D. (Μεσόγειος σε Κίνδυνο), ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα επιφανειακού νερού που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής. Τα αποτελέσματα
καταδεικνύουν ότι η μέση συγκέντρωση μικροπλαστικών στη Δυτική Μεσόγειο ξεπερνά τις αντίστοιχες μέσες συγκεντρώσεις που έχουν καταγραφεί στις επονομαζόμενες «δίνες απορριμμάτων» στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό.

Από ελληνικής πλευράς, θα μιλήσουν: 

– Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), η παρέμβαση του οποίου θα επικεντρωθεί στη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών και στην οικολογική ποιότητα των παράκτιων υδάτων.

– Η Ναταλία Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη θεμάτων Παράκτιας Διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που θα αναφερθεί στις πολιτικές που άπτονται της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Συντονισμός: Λαλίνα Φαφούτη, δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ Science.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση. Επίσης, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές.

Σχόλια