Φιλιππίνες: πτώματα στους δρόμους και ομαδικοί τάφοι σε σκηνικό φρίκης (video)

0
5

Τραγική κατάσταση επικρατεί στις Φιλιππίνες όπου εκατοντάδες νεκροί παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια που άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας Χαϊγιάν, πολλοί νεκροί κείτονται στους δρόμους, ενώ οι Αρχές ανοίγουν ομαδικούς τάφους για τα χιλιάδες θύματα της θεομηνίας.

Επισήμως, ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος ισοπέδωσε πόλεις, ανέρχεται στους 2.357. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί μόνο στην πόλη Τακλομπάν μπορεί να φθάνουν τις 10.000.

Συνολικά, πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Από αυτούς, περίπου 600.000 εκτοπισμένοι έχουν άμεση ανάγκη από τροφή, νερό και στέγη, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Συχνά είναι πλέον τα περιστατικά λεηλασιών ακόμα και φονικών διαπληκτισμών μεταξύ επιζώντων για μια χούφτα ρύζι και ένα μπουκάλι με νερό.

Οι επιζώντες διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία και φοβούνται για την πρόκληση επιδημιών, παρά τις διαβεβαιώσεις από τις υγειονομικές αρχές ότι είναι απίθανο να προκληθούν αρρώστιες από τα πτώματα.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι “Ειμος παραδέχθηκε σήμερα, έξι ημέρες μετά την καταστροφή ότι καθυστερεί πολύ η βοήθεια προς τους επιζώντες και εξέφρασε τη λύπη της για την «εγκατάλειψη» των απελπισμένων αυτών ανθρώπων.

Πολλοί κάτοικοι του Τακλομπάν συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της πόλης προσπαθώντας να απομακρυνθούν από την μαρτυρική πόλη.

Μεγάλο μέρος των προμηθειών έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν, αλλά παραμένουν στα αεροδρόμια του νησιού Λέιτε και στο Σεμπού. Η διανομή τροφίμων και νερού έχει ήδη αρχίσει, έστω και περιορισμένα, στο Τακλομπάν.

—Βοήθεια από τον ήλιο

Το Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γερμανίας καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την παροχή ηλιακού φωτισμού και συσκευών φόρτισης στα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στις Φιλιππίνες.

Το ίδρυμα δέχεται δωρεές ώστε να διανεμηθούν άμεσα ηλιακοί λαμπτήρες και φορτιστές κινητών τηλεφώνων σε συνεργασία με οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Peace and Equity Foundation, TaosPuso Foundation, Life Bank Foundation, Iloilo-CODE, CCT και CARD.

—Η κλιματική διάσταση

Η καταστροφή στις Φιλιππίνες βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

Οι εκπρόσωποι των Φιλιππίνων συνδέουν άμεσα τη φυσική καταστροφή που υπέστη η χώρα τους με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Παρότι δεν υφίστανται μοντέλα που να συνδέουν άμεσα την υπερθέρμανση του πλανήτη με φαινόμενα όπως το τυφώνας Χαϊγιάν, οι κλιματικοί επιστήμονες επισημαίνουν μετά βεβαιότητας ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις πιο ευάλωτες νησιωτικές περιοχές όπως οι Φιλιππίνες.

Δείτε στο video τη συγκινητική παρέμβαση του νεαρού Φιλιππινέζου διπλωμάτη Ναντέρεβ Σάνο στη συνάντηση της Βαρσοβίας.

econews

Σχόλια