Αιολική ενέργεια: το σύστημα Active Wake Control αυξάνει την απόδοση κατά 5% μειώνει το κόστος συντήρησης

0
4

Το σύστημα Active Wake Control που ανέπτυξε το Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας της Ολλανδίας (ECN) αυξάνει την ηλεκτροπαραγωγή ενός αιολικού πάρκου κατά 0,5% έως 5%. Επιπλέον, αναμένεται να περιορίσει τα κόστη συντήρησης κατά 3%.

Η δοκιμές της νέας τεχνολογίας διεξήχθησαν σε πέντε ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο δοκιμών του ECN, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δοκιμές σε ένα υπεράκτιο πάρκο.

Μέσω της βελτιστοποίησης της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών, το κατοχυρωμένο σύστημα μειώνει τις επιπτώσεις των περιδινήσεων.

Στη βέλτιστη γραμμική χωροθέτηση, οι ανεμογεννήτριες παράγουν το 100% της ενέργειάς τους με μέγιστη ωστόσο επιβάρυνση των αξόνων και των ελίκων. Τοποθετημένες κατά σειρά, η μία πίσω από την άλλη, η πρώτη στη σειρά παράγει το 100% της ενέργειας, αλλά η απόδοση των υπολοίπων μειώνεται στο 50-60%. Επιπλέον, η επιπλέον επιβάρυνση από την περιδίνηση αυξάνει το φορτίο σε άξονες και έλικες στο 110%-115%, με ανάλογη αύξηση του κόστους συντήρησης.

Η μεταβολή της γωνίας βήματος και/ή της γωνίας εκτροπής της εμπρόσθιας ανεμογεννήτριας κατά μερικές μοίρες, εκτρέπει την περιδίνηση και έτσι μειώνει το φορτίο και αυξάνει την παραγωγή των παραπλήσιων ανεμογεννητριών.

Ο Χαίκο Βαν ντερ Χέιντεν του ECN τόνισε ότι το σύστημα θα δοκιμαστεί σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες μετά την επιτυχία των πρώτων δοκιμών.

Το ECN θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μεγιστοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.

econews

Σχόλια