Θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας που μαχαιρώνει τον σύντροφό του το ζώο με τις πιο βίαιες ερωτικές συνευρέσεις

0
71

Πολλά ζώα παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά κατά την ερωτική συνεύρεση, ωστόσο ένας θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας που ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα φαίνεται πως ξεπερνά κάθε όριο, μαχαιρώνοντας τους συντρόφους του στο κεφάλι.

Ο θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας, με την επιστημονική ονομασία Siphotperon sp. 1, ζει στις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

Είναι ερμαφρόδιτος και κατά τη σεξουαλική συνεύρεση χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά όργανα αναπαραγωγής.

Το αρσενικό όργανο αναπαραγωγής του θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα αποτελείται από έναν βολβό που μεταφέρει το σπέρμα και μια χωριστή απόφυση που μοιάζει με βελόνα και ονομάζεται «στιλέτο πέους».

Το στιλέτο μαχαιρώνει τον σύντροφο εγχέοντας παράλληλα προστατικό υγρό, το οποίο περιέχει ερωτικές ορμόνες.

Το μαχαίρωμα, γνωστό ως «τραυματική μεταφορά έκκρισης», είναι ιδιαίτερα σύνηθες στους ερμαφρόδιτους θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες και στην πραγματικότητα δεν προκαλεί τραυματισμούς.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πολλές φορές τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, ωστόσο ακόμα δεν την έχουν κατανοήσει.

Εκτιμούν πάντως ότι συνδέεται με την αύξηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας, είτε βοηθώντας τον γυμνοσάλιαγκα να κυριαρχήσει έναντι των ανταγωνιστών του, είτε να βελτιώσει τις πιθανότητες γονιμοποίησης από το δικό του σπέρμα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως δεν μαχαιρώνουν όλα τα είδη τους συντρόφους τους στα ίδια σημεία, ενώ υπάρχουν ακόμα και θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες του ίδιου είδους που τρυπούν τους συντρόφους τους σε διαφορετικές περιοχές.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τύμπιγγεν στη Γερμανία, οι ερμαφρόδιτοι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες Siphotperon sp. 1 μαχαιρώνουν τον σύντροφό τους με αλλεπάλληλα χτυπήματα ανάμεσα στα μάτια, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά στο ζωικό βασίλειο.

Αφού διεισδύσουν τους βολβούς τους ο ένας στον άλλο, οι δυο γυμνοσάλιαγκες αλληλομαχαιρώνονται στο κεφάλι για αρκετά λεπτά, διαχέοντας στο κυκλοφορικό σύστημα του συντρόφου τους προστατικό υγρό για 40 περίπου λεπτά, όσο διαρκεί η ερωτική συνεύρεση.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί οι γυμνοσάλιαγκες μαχαιρώνουν τον σύντροφό τους ανάμεσα στα μάτια, ωστόσο τα ζώα ενδεχομένως να θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ακριβώς πίσω από την περιοχή των ματιών βρίσκεται το νευρικό σύστημα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

econews

Σχόλια