Γρηγορότερα γερνάνε οι άνθρωποι με κατάθλιψη – Έρευνα

0
13

Τη διαδικασία της γήρανσης, σε κυτταρικό επίπεδο, επιταχύνει η κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν το μήκος των τελομερών, των προστατευτικών άκρων των χρωμοσωμάτων που κονταίνουν κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο.

Οι ερευνητές χώρισαν τους 2.000 συμμετέχοντες στη μελέτη σε τρείς ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμπεριλήφθησαν άτομα που στο παρελθόν είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη, στη δεύτερη ομάδα συμπεριλήφθησαν άτομα που υπέφεραν από κατάθλιψη την περίοδο της μελέτης και στην τρίτη ομάδα εντάχθηκαν άτομα που δεν είχαν εμφανίσει ποτέ τους σημάδια κατάθλιψης.

Όπως προέκυψε, αν και ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και το βάρος, οι ασθενείς με ιστορικό κατάθλιψης είχαν μικρότερα τελομερή. Μάλιστα τα άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη μείωση στο μήκος των τελομερών.

«Η ψυχολογική δυσφορία, όπως τη βιώνουν τα άτομα με κατάθλιψη, έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, επιταχύνοντας τη βιολογική γήρανση», δήλωσε η Δρ. Josine Verhoeven, επικεφαλής της μελέτης.
econews

Σχόλια