ΕΛΕΤΑΕΝ: γραφειοκρατία, τοπικές αντιδράσεις μπλοκάρουν αιολικές επενδύσεις €10 δισ.

0
7

Περίπου 6,6 Γιγαβάτ αιολικών έργων βρίσκονται σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Γιάννης Τσιπουρίδης, επικαλούμενος στοιχεία της ΡΑΕ, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Βιομηχανική ανάπτυξη και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Μία ανέφικτη ισορροπία;» , στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital + Vision, που πραγματοποιήθηκε 11 και 12 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Από αυτά, 4200 MW έχουν λάβει όρους σύνδεσης, 1623 MW έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης και 787 MW είναι με σύμβαση αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιπουρίδη, τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση πάνω από 10 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια νέα φάση πράσινης ανάπτυξης με τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.

Πρόκειται κατά κανόνα για μεγάλα έργα, πολλά από τα οποία αφορούν και διασυνδέσεις νησιωτικών συμπλεγμάτων με το ηπειρωτικό σύστημα, με εμπλεκόμενες όλες τις μεγάλες και γνωστές εταιρείες του κλάδου (Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ, Enel, Iberdrola, ENTEKA κ.ά.).

Ως παράγοντες καθυστέρησης της υλοποίησης των παραπάνω επενδύσεων στην αιολική ενέργεια, ο κ. Τσιπουρίδης εντόπισε τη γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες χαρακτήρισε ως «παράλογες» και την έλλειψη πολιτικής βούλησης του ΥΠΕΚΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ έκανε ειδική αναφορά στα οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας η οποία στην περίπτωση των νησιών, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο, μπορεί να υποκαταστήσει τους κοστοβόρους και ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς της ΔΕΗ και να συμβάλλει στην κατάργηση των χρεώσεων ΥΚΩ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο στόχος του 2020 για τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας είναι απόλυτα εφικτός.

econews

Σχόλια