Κι όμως οι κροκόδειλοι τρώνε φρούτα σύμφωνα με έρευνα (video)

0
61

Ο ρόλος των ζώων είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη διασπορά σπόρων και την κατάκτηση νέων περιοχών από τα φυτά.

Συνήθως αυτή τη δουλειά την κάνουν τα έντομα, τα πουλιά και τα γατάκια, ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, στη λίστα μπορούν να προστεθούν και οι κροκόδειλοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ζωολογίας και υποστηρίζει ότι από τα 18 είδη κροκόδειλων που εξετάστηκαν, τα 13 τρώνε φρούτα και πολλά είδη φυτών.

Το όφελος από τη διασπορά σπόρων είναι αμοιβαίο. Τα φυτά διασκορπίζουν τα γονίδιά τους και τα ζώα παίρνουν θρεπτικά συστατικά.

Η διασπορά είναι μια δραστηριότητα που διεξάγεται κυρίως από έντομα, θηλαστικά, πτηνά και ερπετά όπως τα φίδια.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τη δραστηριότητα αυτή επιτελούν και οι κροκόδειλοι, ωστόσο επειδή τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί δεν είναι πολλά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αλλά και πώς τα μεγάλα ερπετά τρώνε φρούτα.

Τα περισσότερα στοιχεία της μελέτης προέρχονται από την εξέταση στομάχων και περιττωμάτων κροκοδείλων, κάτι που σημαίνει ότι τα ζώα ενδέχεται να έφαγαν έμμεσα τα φρούτα, τρώγοντας φυτοφάγα ζώα. Από τις άμεσες παρατηρήσεις ωστόσο, προκύπτει ότι οι κροκόδειλοι ενδεχομένως να βρίσκουν τα φρούτα γευστικά.

Αν και οι περισσότερες παρατηρήσεις κροκοδείλων που τρώνε φρούτα έγιναν σε ζώα που ζουν σε αιχμαλωσία, περιστατικά έχουν καταγραφεί και στην άγρια φύση. Το πιθανότερο είναι πως μέσω των φυτών και των φρούτων οι κροκόδειλοι παίρνουν ενέργεια  και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ίσως αυτή η περίεργη, για σαρκοφάγα ζώα, συμπεριφορά εξηγεί γιατί οι κροκόδειλοι συγκαταλέγονται στα πιο επιτυχημένα είδη. Πιθανότατα σε περιόδους που δυσκολεύονται να βρουν τροφή προσαρμόζονται και διαφοροποιούν τις πηγές τους, καταναλώνοντας τροφές που κανονικά δεν εντάσσονται στο διατροφολόγιό τους.

econews

Σχόλια