Φωτοβολταϊκά: τρία σενάρια για το «κούρεμα» στις ταρίφες

0
5

Τρία σενάρια για το πώς θα γίνει το «κούρεμα» στις ταρίφες που εισπράττουν οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών, μεταξύ των οποίων και η μεσοσταθμική τους μείωση κατά 45%, συζητά το ΥΠΕΚΑ με την τρόικα.

Όλα δείχνουν πως το αργότερο ως το Δεκέμβριο θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα tanea.gr, το θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, ωστόσο υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν σε όσους ενταχθούν στη νέα συμφωνία (New Deal).

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν τουλάχιστον κατά δυο χρόνια την διάρκεια των δανείων που έχουν χορηγήσει στους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να μειώσουν τα επιτόκια των συμβάσεων.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ προτείνει την αύξηση κατά 5 με 7 χρόνια της εγγυημένης διάρκειας πώλησης του παραγόμενου από φωτοβολταϊκά ρεύματος στον ΛΑΓΗΕ.

Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η συμμετοχή των χιλιάδων επενδυτών φωτοβολταικών στο «κούρεμα» και το «New Deal», θα είναι υποχρεωτική, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγές, ή εθελοντική με αντάλλαγμα κάποια κίνητρα.

Πάντως τα τελικά ποσοστά του κουρέματος (35%, 45%, κ.ο.κ.) εξαρτώνται από το αν η τρόικα θα δώσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.

Κανονικά, το έλλειμμα πρέπει να έχει μηδενιστεί στο τέλος του 2014, ωστόσο το ΥΠΕΚΑ ζητά εξάμηνη παράταση, η οποία συνεπάγεται και μικρότερο «κούρεμα».

Σχόλια