Νέα καταιγίδα και σεισμός στις Φιλιππίνες μετά τον υπερ-τυφώνα Χαϊγιάν

0
14

Λίγο μετά τον υπερ-τυφώνα Χαϊγιάν, που κυριολεκτικά ισοπέδωσε μεγάλα τμήματα των Φιλιππινών, οι πληγείσες περιοχές ήρθαν αντιμέτωπες με μια νέα καταιγίδα, τον τροπικό κυκλώνα Ζοραΐντα.

Όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος Ατμοσφαιρικών, Γεωφυσικών και Αστρονομικών Υπηρεσιών των Φιλιππινών (Pagasa), η νέα καταιγίδα σάρωσε την πόλη Καράγκα στο νησί Μιντανάο με ανέμους ταχύτητας 55 χλμ/ώρα.

Όπως μετέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, το Νταβάο, η Καράγκα, το βόρειο Μιντανάο, η Ζαμποάνγκα, η επαρχία του Βορείου Κοταμπάτο, το βόρειο Παλαουάν, τα νησιά Καμιγκουίν, Καλαμιάν, Σάμαλ και άλλες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες από καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και φουρτούνες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους των πεδινών περιοχών για κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Η καταιγίδα Ζοραΐντα έχει διάμετρο 300 χιλιομέτρων και είναι σαφώς μικρότερη από τον υπερ-τυφώνα Χαϊγιάν, διαμέτρου 400 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, ισχυρός σεισμός έπληξε την Τρίτη την επαρχία Μποχόλ, που επλήγη σοβαρά από τον τυφώνα Χαϊγιάν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππινών, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ωστόσο το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών κάνει λόγο για 4,8 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή περαιτέρω καταστροφές από τον σεισμό.

Εκφράζονται φόβοι ότι η καταιγίδα Ζοραΐντα ενδέχεται να υπονομεύσει τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων και τις ανθρωπιστικές αποστολές για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι ο τραγικός απολογισμός του υπερ-τυφώνα Χαϊγιάν ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Εκτός από τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το Πεντάγωνο στέλνει στις Φιλιππίνες το αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσιγκτον, με 5.000 ναύτες και 80 αεροσκάφη, για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης των πληγέντων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και ένα πλοίο του βρετανιικού Βασιλικού Ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει μια μικρή μονάδα αφαλάτωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού από θαλασσινό.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, το Λονδίνο θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 12.000.000 ευρώ. Ο Καναδάς θα συνδράμει με ένα αεροσκάφος C- 17 και στρατιώτες.

Σύμφωνα με τη UNICEF έως και 4 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται από τις συνέπειες του υπερ-τυφώνα Χαϊγιάν.

econews

Σχόλια