Βίντεο από την εισβολή των ρωσικών αρχών στο πλοίο της Greenpeace

0
6

Η Greenpeace δημοσίευσε βίντεο με νέα πλάνα από την εισβολή των ρωσικών αρχών στο πλοίο της οργάνωσης, Arctic Sunrise. Την ίδια ώρα, το Προεδρικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία ζήτησε την απελευθέρωση με εγγύηση των Arctic 30.

Το βίντεο δείχνει τους άντρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας να κατεβαίνουν με σκοινί από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πλοίου και να σημαδεύουν με όπλα τους επιβαίνοντες σε αυτό. Το πλήρωμα του πλοίου αντιμετωπίζει την εισβολή με ειρηνικό τρόπο, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά.

Από το βίντεο γίνεται σαφές ότι όσοι βρίσκονταν στο πλοίο λειτούργησαν με ειρηνικό τρόπο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ρωσικών αρχών ότι οι Arctic 30 είναι πειρατές ή χούλιγκαν. Το βίντεο επίσης δείχνει πλάνα από τη ρυμούλκηση του πλοίου στο λιμάνι του Μούρμανσκ, όπου έφτασε στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι Arctic 30 κρατούνται από εκείνη τη μέρα σε φυλακές του Μούρμανσκ, κατηγορούμενοι για πειρατεία και χουλιγκανισμό.

Παράλληλα, το Προεδρικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία έκανε έκκληση στην Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των Arctic 30, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του, Mikhail Fedotov. Στην έκκληση αυτή το Συμβούλιο ζητάει να αλλάξει το μέτρο του περιορισμού της ελευθερίας των Arctic 30, ενώ μέλη του Συμβουλίου προσφέρονται να λειτουργήσουν ως εγγυητές σε περίπτωση απελευθέρωσής τους με εγγύηση. Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναλαμβάνουν προσωπικά να εγγυηθούν ότι οι Arctic 30 θα συμμορφωθούν με τους όρους της εγγύησης.

Από την πρώτη μέρα της εισβολής στο πλοίο Arctic Sunrise, η Greenpeace έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι η σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση των 28 ακτιβιστών και των δύο ανεξάρτητων δημοσιογράφων είναι δυσανάλογη, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, για πειρατεία και χουλιγκανισμό, είναι παράλογες. Η Greenpeace έχει ήδη προτείνει ανθρώπους ως εγγυητές για κάθε έναν από τους 30 κρατούμενους, ανάμεσά τους τον διευθυντή της Διεθνούς Greenpeace, KumiNaidoo.

«Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Προεδρικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή του οργάνου που συμβουλεύει ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας, μας εμψυχώνει και ελπίζουμε η Επιτροπή Ερευνών να ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση. Ελπίζουμε αυτή η έκκληση να βοηθήσει στο να λήξειι η αδικαιολόγητη κράτηση των Arctic 30, η οποία συνεχίζεται για περισσότερες από 50 μέρες», δήλωσε ο Sergey Tsyplenkov, διευθυντής της Greenpeace Ρωσίας.

Σχόλια