Ο τυφώνας Χαϊγιάν στο Βιετνάμ – Χάος στις Φιλιππίνες

0
4

Στις παράκτιες περιοχές του Βιετνάμ βρίσκεται ο τυφώνας Χαϊγιάν μετά το σαρωτικό πέρασμά του από τις Φιλιππίνες όπου άφησε χάος, θάνατο και καταστροφή.

Κατά την προσέγγισή του τυφώνα στο Βιετνάμ σημειώθηκε μεταβολή της κατεύθυνσης των ανέμων που πλέον κινούνται βόρεια αντί για δυτικά και δεν θα πλήξει τις κεντρικές περιοχές της χώρας όπως αναμενόταν.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της έντασής του, καθώς συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων ανά ώρα έναντι ανέμων ταχύτητας σχεδόν 300 χλμ/ώρα στις Φιλιππίνες.

Παρόλα αυτά, 600.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές τους.

—Χάος στις Φιλιππίνες

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Φιλιππίνες όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και συνολικά τέσσερα εκατομμύρια έχουν πληγεί.

Σε πάρα πολλές από τις πληγείσες περιοχές οι πληθυσμοί δεν έχουν καταφύγιο και πρόσβαση σε τροφή και πόσιμο νερό, ενώ η προσέγγιση διασωστών και ανθρωπιστικής βοήθειας είναι αδύνατη.

—Διεθνής βοήθεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν 90 πεζοναύτες στρατιώτες και εξοπλισμό όπως ελικόπτερα MV – 22 για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών, έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, που καταστράφηκε από τον τυφωνα.

Η UNICEF (το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ) ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής.

Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη.

Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης .

Σχόλια