Νερό καρύδας: πέντε αναπάντεχοι τρόποι να το χρησιμοποιήσετε καθημερινά

0
3457

Το ινδοκάρυδο, η γνωστή μας καρύδα, μετατρέπεται σε μια πολύ δημοφιλή ουσία: λάδι, γάλα και αλεύρι αποτελούν ορισμένους από τους τρόπους χρήσης του.

Το νερό της καρύδας είναι ο χυμός που βρίσκεται στο εσωτερικό της άγουρης καρύδας. Πρόκειται για ένα από τα πιο δροσιστικά ροφήματα της φύσης που καταναλώνεται παγκοσμίως χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και τις ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία.

Ας δούμε όμως μερικές εναλλακτικές χρήσεις του νερού της καρύδας.

—Φροντίδα προσώπου

Η χρήση του νερού της καρύδας για τον καθαρισμό του προσώπου αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στην Ινδία.

Το νερό της καρύδας λέγεται ότι περιορίζει την ακμή του προσώπου, ενώ επίσης ρυθμίζει τη λιπαρότητα του προσώπου και το ενυδατώνει.

Επιπλέον, εκτός από περίφημη ενυδατική ουσία, το νερό της καρύδας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

—Χανγκόβερ

Εάν ήπιατε πολύ αλκοόλ και νιώθετε στο πετσί σας τις συνέπειες, το νερό της καρύδας είναι το βέλτιστο αντίδοτο. Ενυδατώνει και επαναφέρει το ποτάσσιο και τους ηλεκτρολύτες στα πρέποντα επίπεδα. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε το νερό της καρύδας πριν κοιμηθείτε ή να το αναμείξετε με τα αλκοολούχα ποτά σας και να ξεχάσετε τον πονοκέφαλο.

—Μαγείρεμα

Αντικαταστήστε το κανονικό νερό με νερό καρύδας όταν μαγειρέψετε ρύζι. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τα δύο υγρά σε ίσες αναλογίες. Το νερό καρύδας αποτελεί επίσης μια πολύ καλή επιλογή για smoothies καθώς περιέχει περισσότερα φυτικές ίνες με λιγότερες θερμίδες από άλλα υγρά.

—Άθληση

Αντί να καταναλώνετε ισοτονικά “ποτά” με χημικά πρόσθετα μπορείτε να πιείτε νερό καρύδας για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας κατά την άθληση. Είναι φυσικά ισοτονικό και έχει τα ίδια επίπεδα ηλεκτρολυτών που βρίσκονται στο αίμα. Είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό εάν καταναλωθεί πριν την άσκηση καθώς ανεβάζει τα επίπεδα ποτάσσιου το οποίο προλαμβάνει από τις κράμπες. Για την ιστορία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατροί χρησιμοποίησαν νερό καρύδας ως υποκατάστατο του πλάσματος όταν τα ιατρικά υλικά είχαν εξαντληθεί.

—Χάστε βάρος

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι κομβικής σημασίας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Η αφυδάτωση επιβραδύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίτε θερμίδες με πολύ αργούς ρυθμούς. Εξυπακούεται ότι το νερό βρίσκεται στην κορυφή των πόσιμων υγρών ενυδάτωσης, αλλά και το νερό της καρύδας δεν πάει πίσω. Έχει λίγες θερμίδες, μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστα λιπαρά. Πέραν αυτών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, πολύ υψηλότερη από τους χυμούς με λιγότερα σάκχαρα.

econews

Σχόλια