Ενέργεια: πέντε ενδείξεις αλλαγής σελίδας στον κλάδο

0
24

Την ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο αισθητές από ποτέ, προβάλλει ως αδήριτη η ανάγκη απομάκρυνσης του παραγωγικού και κατ’ επέκταση του ενεργειακού μας μοντέλου από τον άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μια σχετική μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, στο σκέλος της παραγωγής και την εξοικονόμηση, σε εκείνο της κατανάλωσης.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε ενδείξεις αυτής της διττής στροφής που δίνειπροοπτική για ένα καθαρότερο και αποδοτικότερο ενεργειακό μέλλον.

—Από την ψηφιακή τεχνολογία στις ΑΠΕ

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν παράλληλα με τις συνήθεις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μια έντονη παρουσία στον κλάδο των ΑΠΕ. Η Google πρωταγωνιστεί στις “πράσινες” εξελίξεις, αλλά και η Apple που έχει κατηγορηθεί για τις αντιπεριβαλλοντικές και τις αντικοινωνικές πρακτικές συνεργατών της στην Κίνα επενδύει στις πράσινες υποδομές και την εξοικονόμηση ενέργειας. Από κοντά και η Microsoft που πρόσφατα εξαγόρασε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 110 Μεγαβάτ από την Duke Energy.

—Οι πράσινοι επιχειρηματίες γίνονται ευρέως γνωστοί

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που ως ηγέτες και πρότυπα του επιχειρηματικού κόσμου ανάγονται συχνά άνθρωποι του υποκόσμου και των ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό διακρίνονται άνθρωποι όπως ο Ντέηλ Βινς ιδιοκτήτης της βρετανικής Ecotricity και ο Ήλον Μασκ, πρόεδρος της Tesla Motors: καινοτόμοι, δυναμικοί επιχειρηματίες που δεν διστάζουν να τα βάλουν με το λόμπυ του άνθρακα και που προωθούν την πράσινη επιχειρηματικότητα.

—Μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας αναθεωρούν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα

Διστακτικά και με πολλά πισωγυρίσματα, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τις ΑΠΕ. Είτε αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική τους με βάση την προοπτική ενός αποκεντρωμένου ενεργειακού μοντέλου στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί, μικροί παραγωγοί, όπως κάνει η γερμανική RWE είτε βάζοντας τρικλοποδιές στις ΑΠΕ όπως έκαναν πρόσφατα μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, που λίγο ως πολύ παρουσίασαν τον άνθρακα ως μονόδρομο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τον άνθρακα που επιδοτείται περισσότερο με χρήματα των φορολογουμένων σε σύγκριση με τις ΑΠΕ.

—Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες

Οι τιμές του εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά και όχι μόνο έχουν πάρει εδώ και καιρό την κατιούσα. Μοντέλα, όπως ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) συρρικνώνουν τον έλεγχο των μεγάλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και συμβάλλουν στην αποκέντρωση της παραγωγής. Σε πολλές τέλος περιοχές του κόσμου, φωτοβολταϊκά και αιολικά βρίσκονται σε φάση επίτευξης ισοτιμίας δικτύου (grid parity). Για να μην αναφερθούμε στο κρυφό κόστος του άνθρακα -οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό- που καθιστά ακόμα ανταγωνιστικότερες τις ΑΠΕ.

—Ενέργεια από όλους για όλους

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα, η οικιακή ηλεκτροπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες είναι εξελίξεις που ουσιαστικά καταργούν το γραμμικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Στη νέα εποχή, ο καθένας μπορεί να γίνει παραγωγός της ενέργειας που καταναλώνει. Αρκεί να συμβάλλει η πολιτική ηγεσία δημιουργώντας θεσμικό πλαίσιο κατάλληλο ώστε να ευδοκιμήσει η “αποκέντρωση” και ο “εκδημοκρατισμός” της ενέργειας.

econews

Σχόλια