Φιλιππίνες: 100 νεκροί, 800 χιλ. εκτοπισμένοι από τον τυφώνα Χαϊγιάν – Επόμενη στάση Βιετνάμ

0
50

Τουλάχιστον εκατό είναι οι νεκροί, άλλοι τόσοι οι τραυματίες και περίπου 800.000 οι εκτοπισμένοι από τις κατοικίες τους στον πρώτο απολογισμό του περάσματος του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες.

Τα μεγαλύτερα χτυπήματα δέχτηκε η επαρχία Λέιτε, στην περιφέρεια Βιζάγιας, με πληθυσμό τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, το ένα τρίτο εκ των οποίων διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Μανίλας «οι ζημιές και οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες στις πληγείσες επαρχίες Λέιτε, Ανατολική Σαμάρ Ρομπλόν, Μαριντούκε και Ακλάν».

Τοπικός αξιωματούχος της πολιτικής αεροπορίας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι εκατό νεκροί κείτονται σε δρόμους της πρωτεύουσας Τακλομπάν και άλλοι τόσοι είναι οι τραυματίες. Ο κόσμος έτρεξε σε καταφύγια, ορισμένα από τα οποία επίσης καταστράφηκαν από τον τυφώνα, ενώ οι περιορισμένες τηλεπικοινωνίες δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, ο Χαϊγιάν σάρωσε τις κεντρικές Φιλιππίνες με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 235 χλμ. την ώρα και ριπές ανέμων έως 275 χλμ. την ώρα. Άλλες μετεωρολογικές υπηρεσίες τοποθετούν την μέγιστη ταχύτητα των ανέμων σε 315 χλμ. την ώρα και τις ριπές σε 380 χλμ. την ώρα.

Ο Χαϊγιάν είναι ο μεγαλύτερος τυφώνας που πλήττει τον πλανήτη μετά τον τυφώνα Τιπ τον Οκτώβριο του 1979, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 100 ανθρώπων στην Ιαπωνία και το νησί Γκουάμ. Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που σαρώνει τις Φιλιππίνες, οι οποίες πλήττονται από τουλάχιστον 20 τυφώνες κάθε χρόνο. Είναι ισχυρότερος από τον τυφώνα Μπόφα που άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους στην νότια επαρχία Μιντανάο το 2012.

—Επόμενος σταθμός Βιετνάμ

Ο τυφώνας Χαϊγιάν αναμένεται να πλήξει την Κυριακή και το Βιετνάμ, όπου έχει αρχίσει η εκκένωση περιοχών με πληθυσμό 100.000 ανθρώπων

Περιοχές εκκενώνονται στις κεντρικές επαρχίες Ντανάνγκ και Κουάνγκ Νγκάι, κάτοικοι παράκτιων περιοχών μετακινούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σχολεία έκλεισαν, ενώ η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Τουλάχιστον, μέχρι να φτάσει στο Βιετνάμ εκτιμάται ότι θα έχει απωλέσει λίγη από την έντασή του.

Σχόλια