Τερατώδης τυφώνας έπληξε τις Φιλιππίνες – Φόβοι για τεράστιες καταστροφές (video)

0
12

Τις Φιλιππίνες έπληξε την Παρασκευή ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος τυφώνας φέτος και πιθανότατα ο ισχυρότερος τυφώνας στην  ιστορία, αναγκάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Αφού σάρωσε τα κεντρικά νησιά Leyte και Samar με ανέμους ταχύτητας 275 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα ύψους 5 έως 6 μέτρων, ο Χαϊγιάν, υπερτυφώνας κατηγορίας 5, χτύπησε το βόρειο άκρο της επαρχίας Cebu και κατευθύνθηκε δυτικά προς το νησί Boracay, δυο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία φυσικών καταστροφών, τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, ωστόσο ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς πολλαπλασιάζονται οι αναφορές περιστατικών από τις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο τυφώνας απειλεί περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης Cebu, που ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια, αλλά και των κατοίκων πολλών περιοχών που ακόμα δεν έχουν ορθοποδήσει από τον φονικό τυφώνα του 2011 και τον ισχυρό σεισμό του περασμένου μήνα.

Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στις τρείς μεγάλες νησιωτικές επαρχίες Samar, Leyte και Bohol, ωστόσο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των βλαβών εντός 24ωρου.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από 29 επαρχίες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια μετά από έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος Benigno Aquino ζητώντας απ’ όσους βρίσκονταν στο μονοπάτι του υπερτυφώνα Χαϊγιάν να εγκαταλείψουν τις ευάλωτες περιοχές, όπως όχθες ποταμών, παράκτια χωριά και βουνοπλαγιές.
econews

Σχόλια