ΑΠΕ: μεγάλες ΥΚΩ "ξεφορτώνονται", συνταξιοδοτικά αγοράζουν σε ρεκόρ συναλλαγών

0
2

Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλάζουν χέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς, σηματοδοτώντας μια στροφή συνταξιοδοτικών ταμείων προς αυτές τις επενδύσεις, τις οποίες ξεφορτώνονται εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Περίπου το 43% των 275 συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν στον ενεργειακό κλάδο κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους που διανύουμε αφορούσε σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας έναντι 37% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young LLP.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 104 δισ. δολάρια έναντι 93 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Αγοραστές όπως η εταιρεία ασφαλίσεων Aviva Plc και το συνταξιοδοτικό ταμείο PFA Pension από τη Δανία αναζητούν επενδύσεις απόδοσης της τάξης του 6%.

Εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως η γαλλική GDF Suez, η ισπανική Iberdrola και η δανέζικη Dong Energy πωλούν μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας για ενισχύσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια καθώς τα περιθώρια κέρδους μειώνονται και ο ανταγωνισμός από τους ανεξάρτητους παραγωγούς αυξάνεται.

Ο Μπεν Γουόρεν αναλυτής της Ernst & Young, εξειδικευμένος σε θέματα “πράσινης” οικονομίας  επισημαίνει στο Bloomberg ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας δεν κατέχουν επαρκή κεφάλαια για να διαθέσουν σε επενδύσεις ΑΠΕ.

Η ανεπάρκεια αυτή εξηγεί και την πτώση στις επενδύσεις ΑΠΕ, οι οποίες αφού έφτασαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 317,2 δισ. δολαρίων το 2011, οι χρηματοδοτήσεις έργων σε αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιοκαύσιμα και εξοικονόμηση ενέργειας κατέγραψαν πτώση 11% το 2012 με ανάλογη τάση το 2013.

Γιατί οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αποσύρονται από τις ΑΠΕ; Η αύξηση του επενδυτικού κινδύνου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις  αναδρομικές μειώσεις των εγγυημένων τιμών στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Τσεχία είναι μια σημαντική αιτία.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχούσαν στο 10% των επενδύσεων σε αιολικά και φωτοβολταϊκά κατά την τελευταία πενταετία.

Από την άλλη πλευρά, τα συνταξιοδοτικά ταμεία αγοράζουν ΑΠΕ καθώς οι αποδόσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα κρατικά ομόλογα, ενώ ακόμα και σήμερα η πώλησης της ενέργειας είναι συμβολαιοποιημένη αγοράζεται από το κράτος με εγγυημένα, έστω και αναθεωρημένα προς τα κάτω, συμβόλαια.

econews

 

Σχόλια