Φωτοβολταϊκά: η δυνατή μουσική ποπ αυξάνει την αποδοτικότητα κατά 40%!

0
10

Η δυνατή ποπ και ροκ μουσική βελτιώνουν την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών κυψελών σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Queen Mary και του Imperial College στο Λονδίνο.

Οι υψηλές συχνότητες και το τονικό ύψος στην ποπ και τη ροκ μουσική προκαλούν δονήσεις που ενισχύουν την ηλεκτροπαραγωγή στις ηλιακές κυψέλες που περιέχουν ένα σύμπλεγμα νανοράβδων, με την αύξηση της αποδοτικότητας να υπολογίζεται στο 40%.

Η μελέτη αναμένεται να συμβάλλει στις προσπάθειες βελτίωσης της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής και ιδίως στην ανάπτυξη νέων, φθηνότερων, εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών κυψελών.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν δισεκατομμύρια μικροσκοπικές νανοράβδους από οξείδιο του ψευδαργύρου και στη συνέχεια τις κάλυψαν με ένα φωτοενεργό πολυμερές για να διαμορφώσουν μια συσκευή που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια.

Εκμεταλλευόμενη τις μοναδικές ιδιότητες του οξειδίο του ψευδαργύρου, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι ο ήχος χαμηλής έντασης έως 75 ντεσιμπέλ (αντίστοιχος με τον βόμβο ενός αυτοκινητόδρομου ή τον ήχο ενός εκτυπωτή γραφείου) μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητα μιας ηλιακής κυψέλης.

“Μετά από την έρευνα σε συστήματα για τη μετατροπή των κραδασμών σε ηλεκτρική ενέργεια αυτή είναι μια συναρπαστική εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ένας παρόμοιος συνδυασμός φυσικών ιδιοτήτων μπορεί να βελτιώσει και την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού” αναφέρει ο Δρ Στηβ Νταν, Ειδικός Νανοϋλικών της Σχολής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου  Queen Mary.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η άσκηση πίεσης ή έντασης στο οξείδιο του ψευδαργύρου οδηγεί σε αυξημένη ηλεκτρική ισχύ, χάρη στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Παρόλα, αυτά η εκμετάλλευση των πιεζοηλεκτρικών Βολτ στις ηλιακές κυψέλες δεν είχε προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων στο παρελθόν.

“Νομίζαμε ότι τα ηχητικά κύματα που παράγουν τυχαίες διακυμάνσεις θα αλληλοεξουδετερώνονταν δίχως να επηρεάζουν την παραγόμενη ηλεκτρικη ισχύ” τόνισε ο Τζέιμς Ντάραντ, Καθηγητής Φωτοχημείας στο Imperial College London.

“Αντίθετα, οι τυχαίες διακυμάνσεις των ηχητικών κυμάτων όχι μόνο δεν αλληλοεξουδετερώθηκαν, αλλά ορισμένες ηχητικές συχνότητες συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του φωτοβολταϊκού” πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά όταν οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με μουσική ποπ και ροκ αντί για μονότονους επίπεδους ήχους ή ακόμα και κλασσική μουσική: η υψηλή τονικότητα της ποπ διέγειρε πολύ περισσότερο τα φωτοβολταϊκά.

Η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων μπορεί να συμβάλλει στην τροφοδοσία συσκευών που είναι εκτεθειμένες σε ηχητικές δονήσεις όπως μονάδες κλιματισμού.

econews

Σχόλια