Η ολυμπιακή φλόγα στο διάστημα (video)

0
4

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέρεται η δάδα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, που θα διεξαχθούν του χρόνου στη Ρωσία.

Η δάδα εκτοξεύτηκε με πύραυλο Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζανκστάν την Πέμπτη στις 04:14:25 ώρα Γκρίνουιτς (8:14 ώρα Μόσχας) και αναμένεται να φτάσει στον ISS σε διάστημα έξι ωρών.

Την ολυμπιακή δάδα μεταφέρουν στον ISS τρείς κοσμοναύτες, ο Ρώσος Mikhail Tyurin, ο Αμερικανός Rick Mastracchio και ο Ιάπωνας Koici Wakata.

Ο πύραυλος και η κάψουλα Σογιούζ φέρουν το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2014.

Η ολυμπιακή δάδα θα παραδοθεί στους Ρώσους κοσμοναύτες Oleg Kotov και Sergei Ryazansky, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Σάββατο η δάδα θα κάνει τον πρώτο της «διαστημικό περίπατο» με τους δυο κοσμοναύτες, ωστόσο δεν θα ανάψει για λόγους ασφαλείας.

Η ολυμπιακή δάδα έχει μεταφερθεί στο διάστημα άλλες δυο φορές, το 1996 και το 2000, ωστόσο ποτέ δεν βγήκε έξω από το διαστημικό σκάφος.

Την εκτόξευση του πυραύλου που μεταφέρει την ολυμπιακή δάδα παρακολούθησαν ζωντανά από γιγαντοοθόνες χιλιάδες άνθρωποι στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη.

Το ολυμπιακό σύμβολο θα επιστρέψει στη Γη τη Δευτέρα στις 02:50 ώρα Γκρίνουιτς.

Η δάδα θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για το άναμμα της ολυμπιακής φλόγας κατά την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, στις 7 Φεβρουαρίου.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία μετέφερε μια αναμμένη ολυμπιακή δάδα σε ένα παγοθραυστικό που λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια στον Βόρειο Πόλο.

Δείτε εδώ την εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ
econews

Σχόλια