«Βασιλιάς του αίματος»: ανακάλυψαν τον μεγάλο θείο του Τυραννόσαυρου Ρεξ

0
17

Τον «μεγάλο θείο» του Τυραννόσαυρου Ρεξ ανακάλυψαν Αμερικανοί παλαιοντολόγοι.

Τα απολιθώματα του δεινοσαύρου εντοπίστηκαν το 2009 από εργαζόμενους του Ομοσπονδιακού Γραφείου Διαχείρισης Γης στην ανατολική Γιούτα και παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σολτ Λέικ.

Ο τρομερός θηρευτής ονομάστηκε Lythronax argestes, που σημαίνει «βασιλιάς του αίματος».

Με μήκος που έφτανε τα 7,3 μέτρα ήταν ελαφρώς μικρότερος από τον Τ. Ρεξ (12 μέτρα) αλλά και δέκα εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερος.

Ο Lythronax έζησε την ίδια περίοδο με τον Deinosuchus, που, με μήκος 12 μέτρων, είναι ο μεγαλύτερος αλιγάτορας που εμφανίστηκε ποτέ στη Γη.

Αν και κορυφαίος θηρευτές, πιθανότατα ο Lythronax πιθανότατα απέφευγε τον αλιγάτορα προτιμώντας τα μικρότερα θηράματα.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, αυτά ήταν παρόμοια με του Τ. Ρεξ: μεγάλο σώμα, μικροσκοπικά μπροστινά άκρα, ογκώδες κρανίο και μάτια που εξασφάλιζαν στερεοσκοπική όραση.

Το πιο ισχυρό του όπλο ήταν τα κοφτερά του δόντια, με άκρες σαν μαχαίρια, που σε συνδυασμό με τα δυνατά του σαγόνια του επέτρεπαν να κόβει ολόκληρα κομμάτια από τα θηράματά του. Το βάρος του υπολογίζεται ότι έφτανε τους τρείς τόνους.

Τα απολιθώματα του Lythronax βρέθηκαν ανάμεσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καθορίσουν την ηλικία του, μελετώντας τους κρυστάλλους στάχτης.

Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική γιατί θα βοηθήσει τους επιστήμονες να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το οικοσύστημα την εποχή της βασιλείας του μεγάλου θηρευτή.
econews

Σχόλια