Ηλιακή ενέργεια: σύστημα ατμού συρρικνώνει το κόστος αποθήκευσης

0
33

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια πολύτιμη καθαρή πηγή ενέργειας . Ωστόσο, αδύνατο σημείο της παραμένει η ύπαρξη οικονομικά προσιτών λύσεων αποθήκευσης προκειμένου η ενέργεια του ήλιου να μπορεί να χρησιμοποιείται και μετά τη δύση του.

Διάφορες τεχνολογικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας που αναπτύσσονται είναι μεν αποτελεσματικές, αλλά είτε το κόστος τους είναι υψηλό είτε εξαρτώνται από ακριβά υλικά.

Διέξοδο στο πρόβλημα του κόστους της αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας και της χρήσης της σε μεταγενέστερη φάση ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν έρχεται να προτείνει μια παλαιότερη τεχνολογία, με χρήση πιστονοφόρων κινητήρων ατμού και δοχείων πίεσης.

Την τεχνολογία αναπτύσσει μια ομάδα Αυστραλών μηχανικών και η νεοφυής εταιρεία που έχουν ιδρύσει, με την ονομασία Terrajoule, ήδη λειτουργεί ένα πιλοτικό σύστημα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το σύστημα της Terrajoule συνδυάζει την συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια με τις ατμομηχανές και ένα ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης βασισμένο σε μονωμένα δοχεία πίεσης το οποίο παρέχει φθηνή ηλιακή ενέργεια σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να διαθέσει το σύστημά της το 2015 με ανώτατο κόστος της ενέργειας στα 1,50-2,00 δολάρια ανά Βατ.

Αυτό μεταφράζεται σε κόστος καθαρής αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 100 δολαρίων ανά Κιλοβατώρα, κατά πολύ χαμηλότερο του κόστους των σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες.

Η μέθοδος αποθήκευσης λειτουργεί ως εξής:  καθώς είναι δύσκολο να αποθηκευτεί ο υδρατμός για μεταγενέστερη χρήση, συμπιέζεται σε μια μάζα ύδατος, όπου αποθηκεύεται η ενέργειά του. Όταν χρειαστεί, η αποθηκευμένη ενέργεια μετατρέπει το νερό πάλι σε υδρατμό. Οι απώλειες ενέργειας κατά την αλλαγή των καταστάσεων του νερού υπολογίζονται κάτω από 2%.

Η ενέργεια του συστήματος της Terrajoule αποθηκεύεται σε συνθήκες πίεσης κάτω από 18 bar. Η εταιρεία επιτυγχάνει κόστος αποθήκευσης 80% χαμηλότερο από αυτό των μπαταριών με ένα σύστημα που δεν γνωρίζει από σταδιακή πτώση απόδοσης, κύκλους λειτουργίας, τοξικά ή σπάνια υλικά, με ωφέλιμη ζωή 25 ετών.

Σύμφωνα με το Renew Economy, η εν λόγω τεχνολογία, “παρότι επαναστατική, είναι αναπάντεχα απλή”.

“Συνδυάζει τη φθηνή ηλιακή ενέργεια με ένα φθηνό σύστημα αποθήκευσης και συμπεριφέρεται ως ηλεκτρογεννήτρια συνδεδεμένη στο δίκτυο. Με άλλα λόγια μπορεί να λειτουργεί καθόλο το 24ωρο χωρίς να αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος. Και όλα αυτά με κόστος χαμηλότερο των φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης” αναφέρει το δημοσίευμα.

econews

Σχόλια