Φωτοβολταϊκό λήζινγκ μετά την κατάργηση των εγγυημένων τιμών

0
2

Μετά τις ΗΠΑ, το μοντέλο του “φωτοβολταϊκού” λήζινγκ κατακτά έδαφος και στην Αυστραλία.

Κατασκευαστές, εγκαταστάτες και εταιρείες χρηματοδοτικών μισθώσεων εισάγουν το μοντέλο του λήζινγκ τόσο για οικιακά όσο και για εμπορικά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο η κινεζική εταιρεία Trina Solar ίδρυσε την εταιρεία Lightleasing για να προχωρήσει στα σχέδιά της στην Αυστραλία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης θα παράσχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς προκαταβολικά κόστη. Η Lightleasing παρέχει μια εγγύηση απόδοσης καθώς και “ευέλικτους όρους μίσθωσης, συντήρηση και ασφαλιστική κάλυψη”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Sungevity με έδρα την Καλιφόρνια, την “πράσινη” Πολιτεία των ΗΠΑ απ’ όπου ξεκίνησε ο θεσμός του φωτοβολταϊκού λήζινγκ, θεωρεί ότι η παγκόσμια τάση προς την -αναπόδραστη όπως φαίνεται- κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων και του συστήματος των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, ανοίγει το δρόμο για νέα εργαλεία ενίσχυσης και χρηματοδότησης των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του «ηλιακού λήζινγκ» προϋποθέτει κεφάλαια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόθυμα και ικανά να επενδύσουν στις ΑΠΕ και σε τέτοιου είδους εργαλεία.

econews

Σχόλια