Δείτε ζωντανά τις πολικές αρκούδες που περιμένουν να σχηματιστούν οι πάγοι στον Κόλπο Χάντσον

0
143

Κάθε φθινόπωρο χιλιάδες πολικές αρκούδες συγκεντρώνονται στο νοτιοδυτικό άκρο του κόλπου Χάντσον στον Καναδά, περιμένοντας να σχηματιστούν οι θαλάσσιοι πάγοι ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα θηράματά τους.

Συνήθως μόνο ελάχιστοι τυχεροί βιολόγοι, κλιματολόγοι και τουρίστες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τον συγκεκριμένο πληθυσμό πολικών αρκούδων.

Ωστόσο τώρα, χάρη στον φιλανθρωπικό οργανισμό Explore.org, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά ζώα σε ζωντανό video υψηλής ανάλυσης.

Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από τους θαλάσσιους πάγους για να κυνηγήσουν φώκιες, την κύρια πηγή της τροφής τους.

Στον Κόλπο Χάντσον οι πάγοι λιώνουν ολοκληρωτικά το καλοκαίρι και ξανασχηματίζονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι ξανασχηματίζονται κάθε χρόνο όλο και πιο αργά, κάτι που απειλεί την επιβίωση των πολικών αρκούδων.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πολικές αρκούδες χάνουν περίπου ένα κιλό ημερησίως όσο παραμένουν στην ξηρά», δήλωσε ο Steven Amstrup από την οργάνωση Polar Bears International.

Όπως τόνισε ο επιστήμονας, που μελετά τα ζώα τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάθε χρόνο οι πολικές αρκούδες αναγκάζονται να παραμένουν στην ξηρά μια ημέρα παραπάνω.

Κατά την παραμονή τους στην ξηρά οι πολικές αρκούδες κυρίως ξεκουράζονται για να διατηρήσουν την ενέργειά τους όταν θα ξεκινήσουν το κυνήγι.

Το λιώσιμο των πάγων έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς οι αρκούδες αδυνατίζουν εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης τροφής.

Όσο πιο αδύνατες είναι οι θηλυκές αρκούδες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσουν λιγότερα και μικρότερα μωρά, που κινδυνεύουν να μην επιβιώσουν.

Αν και δεν είναι τόσο επιθετικές όσο οι Γκρίζλι, οι πολικές αρκούδες ανά καιρούς σκοτώνουν άτομα του είδους τους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η κυριότερη απειλή για τα μωρά αρκουδάκια είναι οι αρσενικές πολικές αρκούδες, οι οποίες θεωρούν πως αν τα ξεφορτωθούν η μητέρα θα είναι και πάλι γόνιμη. Άλλες φορές τα σκοτώνουν για τροφή.

Περιστατικά κανιβαλισμού σε αρκούδες έχουν καταγραφεί πολλές φορές και σε πολλές περιοχές.

Η οργάνωση τοποθέτησε τις κάμερες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολικές αρκούδες.

Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν στιγμιότυπα από τα video και να τα μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
econews

Δείτε εδώ ζωντανά τις αρκούδες στον Κόλπο Χάντσον

Σχόλια